Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Kultūrinis ralis „Mototourism Sprint 2023 Vilnius 700“

2023 m. birželio 10 d. 9.00 val. – 13.00 val.

Istorinio intelektualaus mototuristinio ralio dalyviai, startavę Vilniuje nuo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, važiuoja motociklais per Vilniaus miestą ir Vilniaus regioną, aplanko įdomias istorines, kultūros ir paveldo vietoves, finišuoja Vilniuje prie Nacionalinės bibliotekos ir už įvykdytas organizatorių pateiktas užduotis gauna taškus. Dalyvių komanda, surinkusi daugiausia taškų, laimi.

„Mototourism Sprint 2023 Vilnius 700“ startas planuojamas birželio 10 d. nuo renginio partnerės Nacionalinės bibliotekos, finišas – taip pat prie Nacionalinės bibliotekos.

2023 m. renginio maršrutas sudarytas aktualizuojant:

– Vilniaus 700 metų jubiliejų. Per 300 metų esame pirma karta, kuri sulaukė Vilniaus, kaip Lietuvos sostinės, 100-mečio, ir pirma karta, kuri sulaukė Vilniaus 700-mečio. Junkitės, kad nepraleistumėte unikalios progos. Ieškosime Vilniaus, kurį matė garsieji tapytojai, knygų autoriai (su kai kuriais gal net susitiksime). Ieškosime amžinai jauno Vilniaus istorijų ir jo garbingų piliečių pėdsakų.

– Vilniaus (ir visos Lietuvos) sargybą. Prieš 500 metų Vilniaus miestiečiai įrengė Vilniaus gynybinę sieną. Kas galėjo pagalvoti, kad ir dabar vos už 30 kilometrų nuo buvusios sienos kaip ir prieš 500 metų Vilnių (ir visą Lietuvą) nuo realaus pavojaus saugo ir gina šių laikų „sargyba“. Todėl keliausime pas tuos, kurie kasdien rūpinasi mūsų visų gynyba.

– Gediminą Didįjį ir jo laiškus. Lietuvos Didysis Kunigaikštis Gediminas ne tik įkūrė Vilnių, bet ir jį viešino: siuntė laiškus į kitus miestus ir kvietė atvažiuoti. Jis buvo toks pažangus, kad naudojo tuos pačius metodus, kuriuos tik po 700 metų iš naujo atrado socialiniai tinklai – skelbti ant „sienos“ ir dalytis kitais kanalais. Netikite? Štai ištrauka iš Gedimino laiško, kurį jis siuntė į kelis Vokietijos miestus: „Prašome visus tarėjus nurašyti šį laišką ir jo nuorašą prikalti prie bažnyčios durų, o patį laišką dėl palankumo mums be jokio delsimo pasiųsti kaimyniniam miestui, kad tuo būdu Dievo garbė taptų žinoma visiems.“ Junkitės į didžiausią Gedimino pasiuntinių būrį, kuris neš laišką apie Vilnių, kaip ir prieš 700 metus.

– Kitas temas. Pavyzdžiui, minėdami Šv. Juozapato metus atsiminsime šventąjį, jungiantį Vilnių su Ukraina, Kijevą su Roma. Bazilionų ordinas, prie kurio įkūrimo jis prisidėjo, tapo neatsiejama Vilniaus istorijos, kultūros, religinio gyvenimo dalimi.

Kiekvienas ralio maršruto objektas, specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui, bus pasiekiamas tik vieną dieną. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai: Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Krašto apsaugos ministerija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Nacionalinis muziejus. Organizatoriai konsultavosi su istorikais ir kitais specialistais.

Dalyvavimas pagal išankstinę registraciją.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 10 d.
Laikas
9 val.
Vieta
lauke prie Nacionalinės bibliotekos laiptų
Trukmė
4 val.
Dalyvavimas
registracija 
Organizatorė
VšĮ „Motobaltija“
Partneriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Krašto apsaugos ministerija, Nacionalinis muziejus, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Lietuvos kelių policija, Lietuvos motociklų sporto federacija, Bendrosios pagalbos centras
Rėmėjai
„Yamatecha“, „Vostok Europe“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame