Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Knygos viršelis

Australijos lietuvės knygos „Saulėje ir šešėlyje“ pristatymas Nacionalinėje bibliotekoje

2023 m. birželio 26 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Birželio 26 d. (pirmadienį) 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II aukštas) bus pristatyta Australijos lietuvės Eve Puodžiūnaitės-Wicks knyga-fotografijų albumas „Saulėje ir šešėlyje: pamąstymai apie lietuvių imigrantų gyvenimą“ (In Sunshine and Shadow. Reflections on Lithuanian Immigrant Life, 2018).

Lietuvių emigrantų šeimoje Australijoje gimusios dr. Eve Puodžiūnaitės-Wicks knygos užuomazgos slypi 2001 m. pradėtame bandomajame socialiniame dokumentiniame tyrime apie tris emigrantus, kurie buvo evakuoti iš Lietuvos į Kvynslandą (Australija). 2015 m. projektas išsiplėtė, apimdamas jau didesnę emigrantų grupę – žmones, į Australiją atvykusius po Antrojo pasaulinio karo. Pastarasis projektas apėmė sakytinę istoriją, neformalius pokalbius, archyvinius tyrimus, asmeninių daiktų identifikavimą, istorinių nuotraukų rinkimą, žmonių, jų namų, daiktų, dokumentų ir reikšmingų kraštovaizdžių fotografavimą. 2018 m. išleista knyga yra per antrąjį projektą atliktų tyrimų galutinis rezultatas. 

Pasak Tasmanijos universiteto dėstytojos dr. Brigitos Ozolins, Eve Puodžiūnaitės-Wicks „Saulėje ir šešėlyje“ yra nepaprastas liudijimas apie lietuvių pabėgėlių, po Antrojo pasaulinio karo apsigyvenusių Brisbane, Australijoje, gyvenimą. Knygos autorė nukreipia savo žvilgsnį į mažai žinomą, dar ir šiandien nepažintą šių žmonių istoriją, ją pasakoja lietuvių, atsidūrusių tolimame Brisbane, balsu.

Eve Puodžiūnaitė-Wicks, panaudodama tyrime dalyvavusių žmonių prisiminimus, stengiasi papildyti, atrodo, gana kruopščiai ištirtą Antrojo pasaulinio karo istoriją – šį kartą per lietuvių patirčių prizmę. Knyga dokumentuoja palaipsniui nykstančią istoriją, joje pateikiamos sepijos spalvos nuotraukos, poezija, lietuvių liaudies dainos ir pasakojimai apie pasitraukimą iš tėvynės ir atvykimą į Australiją. B. Ozolins pastebi, jog tarp nuotraukų, kuriose įamžintos gražios akimirkos, yra ir širdin įstringančių pačios autorės darytų nuotraukų, kurios tam tikra prasme ir sudaro knygos pagrindą. Tie poetiniai vaizdai, liūdnai užsimenantys apie gyvenimą, kurio jau nebėra, fiksuoja Brisbano lietuvių prarastas svajones ir viltis. Ir piešia platesnį baltų diasporos, išsibarsčiusios po visą pasaulį, paveikslą.

Renginyje dalyvaus knygos autorė. Renginį ves dr. Andrius Vaitiekūnas.

Renginys vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 26 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu
renginys vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą