Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Su profesore Adachiara Zevi – apie atmintį ir paminklus

2023 m. rugsėjo 4 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Europos žydų kultūros dienos proga maloniai kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro su partneriais Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi ir Lietuvos kultūros institutu organizuojamus renginius. Šių metų Europos žydų kultūros dienos tema – Atmintis. Apie atminties ir meno, architektūros bei paminklų santykius pasakos iš Italijos atvykusi profesorė Adachiara Zevi.

Rugsėjo 4 d. (pirmadienį) 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.) vyks pokalbis „Atmintis ir paminklai“ (Memory and Memorials). Prof. Adachiarą Zevi kalbins prof. Giedrė Jankevičiūtė. Renginys vyks anglų kalba.

A. Zevi yra architektė ir meno istorikė. Nuo 2002 m. ji kuruoja tarptautinę bienalę „Arte in memoria“ (Įmeninta atmintis) Ostijos sinagogos liekanose, o nuo 2010 m. – projektą „Memorie dʼinciampo“ (Klumpančios atmintys). Ji yra atminimo akmenų Romoje atidengimo iniciatorė.

Pokalbyje bus aptariami architektūros ir atminties santykiai, paminklų bei memorialų kuriamos reikšmės. A. Zevi 2014 m. išleistoje knygoje „Monumenti per difetto“ (Paminklai su trūkumais) aptaria urbanistine, architektūrine ir menine kokybe bei originalumu išskirtinius paminklus, muziejus ir memorialus, ji teigia, kad meninė kūryba, susijusi su atminimo ženklais, nelieka abejinga ir neutrali, kelia klausimus, kam priklauso atsakomybė už atmintį.

Atminties temos ypač reikšmingos šį rugsėjį, kai minime Vilniaus geto sukilimo ir likvidavimo 80-ąsias metines.

Garsioje Italijos žydų šeimoje gimusi prof. A. Zevi yra architektė ir meno istorikė, Bruno Zevi fondo, skirto aktualinti ir skleisti istorinį ir kultūrinį paveldą, susijusį su jos tėvo gyvenimu ir darbais, prezidentė, Mačeratos, Florencijos, Bolonijos, Milano, Palermo ir Neapolio dailės akademijų dėstytoja.

Prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė yra dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja. Profesorė aktyviai prisideda prie žydų paveldo studijų ir memorializacijos, jos iniciatyva Vilniuje atidengti penki žydų dailininkams skirti atminimo akmenys.

Trumpai apie paskaitą

Data
rugsėjo 4 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Renginio kalba
anglų k.
Organizatoriai ir partneriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, Lietuvos kultūros institutas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“