Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Knygos „Tadeusz Katelbach: atvirai ir slaptai apie Lietuvos politiką“ pristatymas

2023 m. lapkričio 15 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka lapkričio 15 d., trečiadienį, 17.30 val. visus besidominčius tarpukario istorija ir tarptautine komunikacija maloniai kviečia į knygos „Tadeusz Katelbach: atvirai ir slaptai apie Lietuvos politiką“ pristatymą.

Solidžiame dviejų tomų leidinyje pristatoma ketverius metus (1933–1937 m.) Lietuvoje dirbusio lenkų žurnalisto, diplomato, žvalgybininko Tadeuszo Katelbacho publicistika ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijai skirti slaptieji raportai apie Lietuvą, išversti į lietuvių kalbą (vertėjai Biruta Mikalonienė ir Andrius Vaišnys). Skaitytojai supažindinami su naujais šaltiniais, šiuos papildo išsamios mokslinės įžvalgos ir komentarai. Dviejų tomų leidinys tęsia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidžiamų dokumentinio paveldo šaltinių publikacijų seriją.

Nacionalinėje bibliotekoje saugoma keletas T. Katelbacho leidinių, kurių svarbą atspindi ir tai, jog vienas iš jų bibliotekai padovanotas Kazio Lozoraičio iš tuomečio Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro Stasio Lozoraičio asmeninės bibliotekos.

Knygos pristatymo renginį atidarys Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, diskusiją moderuos recenzentas dr. Simonas Jazavita (Kauno miesto muziejus), diskusijoje dalyvaus įžanginio straipsnio autoriai ir sudarytojai prof. habil. dr. Marek Jabłonowski (Varšuvos universitetas) ir prof. dr. Andrius Vaišnys (Vilniaus universitetas), recenzentė prof. habil. dr. Joanna Gierowska-Kałłaur (Varšuvos universitetas), konsultantas prof. dr. Juozas Skirius ir sudarytoja dr. Ingrida Veliutė (Nacionalinė biblioteka).

Renginyje dalyvaus ir gausi rengėjų bei projekto įgyvendinimo komanda: kalbos redaktorės Daina Dailidonienė ir Vaiva Markevičiūtė, korektorė Rūta Sližytė, dailininkė Elona Marija Ložytė, maketuotojai Vilija Avižinytė ir Tomas Rastenis.

Nuoširdžiai kviečiame susipažinti, padiskutuoti ir įsigyti leidinį. Renginys bus verčiamas į lietuvių kalbą. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 15 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“