Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Filmo „Jokių smurto žymių“ peržiūra ir diskusija „Kokia mūsų policija – sauganti ar disciplinuojanti?“

2021 m. spalio 20 d. 18.00 val. – 20.45 val.

Šį rudenį jau 15-ą kartą vyksiantis vienintelis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis Baltijos šalyse „Nepatogus kinas“ prie ekranų vėl sukvies visos Lietuvos žiūrovus. Visą festivalio programą rasite svetainėje nepatoguskinas.lt. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka spalio 16–24 dienomis kviečia į festivalio renginius Konferencijų salėje, V a. Visi „Nepatogaus kino“ renginiai Nacionalinėje bibliotekoje yra nemokami.

Spalio 20 d. 18 val. filmo „Jokių smurto žymių“ peržiūra ir diskusija „Kokia mūsų policija – sauganti ar disciplinuojanti?“

Už Atlanto užsiliepsnojusi diskusija apie policijos žiaurumą įkvėpė globalų judėjimą „Black Lives Matter“, siekiantį atkreipti dėmesį į diskriminaciją, policijos galios naudojimą ir piktnaudžiavimą darbine padėtimi. Neramių metų sulaukėme ir mes bei mūsų pareigūnai – migrantų krizė, LGBT+ eitynės Kaune, tradicinių vertybių gynėjų mitingas ir riaušės prie Seimo. Kaip pastarųjų metų įvykių kontekste policijos pareigūnų darbą vertina Lietuvos visuomenė? Ar policiją matome kaip saugančią ir atstovaujančią mūsų laisvei, ar kaip disciplinuojančią? Ar Lietuvoje aktualus policijos piktnaudžiavimo turima galia klausimas? Prieš diskusiją bus rodomas filmas.

„Jokių smurto žymių“ („No Visible Trauma“), rež. Marc Serpa Francoeur, Robinder Uppal. Kanada, 2020 m.

Kalgaryje, Kanadoje gyvena apie milijonas gyventojų, bet policija ten nužudo daugiau žmonių negu bet kuriame kitame Kanados mieste ar net didžiausiuose JAV megapoliuose. Režisierių pagautuose kadruose pareigūnams mažiausiai rūpi užduoti klausimus ar malšinti įtampą – jėga, kulkos ir, svarbiausia, neliečiamumas yra jų pusėje. Galbūt atėjo laikas iš esmės permąstyti, ar visuomenės žaizdos tikrai gydomos bananų smūgiais ir pistoletų šūviais. O gal priešingai – smurtas gimdo smurtą?

Filmo anonsas čia. Kalba anglų; subtitrai lietuvių kalba.

Registracijos forma.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 20 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
renginio trukmė 2 val. 45 min. (filmas – 97 min., diskusija – 60 min.)
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“, festivalio interneto svetainėje
Organizatoriai
festivalis „Nepatogus kinas“
Partneriai ir rėmėjai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos kino centras, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Europos Parlamento biuras Lietuvoje, „Swedbank“, „Citus“, „Žaliasis taškas“, „Fielmann“
Svarbu
amžiaus cenzas V

Rekomenduojame