Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Filmo „Faktas“ peržiūra

2021 m. lapkričio 12 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Lapkričio 12 d. 18 val. kviečiame į filmo „Faktas“ peržiūrą, kuri vyks Konferencijų salėje, V a.

„Faktas“ (1981 m., 96 min., SSRS)

Vieną niekuo neišsiskiriančią dieną į savo kasdienius rūpesčius įsisukusių Pirčiupių gyventojų buitį sujaukia į kaimą įvažiavę vokiečių tankai. Filme tai iš vieno, tai iš kito veikėjo perspektyvos „dokumentuojama“ vienos šį įvykį lydėjusios 1944 m. birželio dienos kronika. Gyventojų prisiminimai pinasi su ateities planais, tačiau geras jų nuotaikas ir buitines problemas po truputį užgožia sutrikimas, o vėliau ima smelktis tragiška nuojauta. Psichologizuotas grupės žmonių „mažojo pasakojimo“ skerspjūvis tampa universalia tautos, atsidūrusios akistatoje su jos laukiančia tragedija, istorija.

Auditorijai nuo 16 metų.

Režisierius – Almantas Grikevičius.

Scenarijaus autorius – Vytautas Žalakevičius.

Operatorius – Donatas Pečiūra. 

Kompozitorius – Juozas Sirvinskas.

Prodiuserių įmonė – Lietuvos kino studija. 

Vaidina: Algimantas Masiulis, Irena Marija Leonavičiūtė, Saulius Balandis, Juozas Budraitis, Donatas Banionis, Doloresa Kazragytė, Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis.

Almantas Grikevičius (1935–2011) – dokumentinio ir vaidybinio kino režisierius, sukūrė tokius filmus kaip „Laikas keliauja per miestą“ (1966), „Jausmai“ (1968), „Sadūto-tūto“ (1974), „Sodybų tuštėjimo metas“ (1976), „Faktas“ (1981), „Pastabos gyvenimo būdo paraštėse“ (2002), „Bandymas išsiaiškinti“ (2004) ir kt. 2009 m. jo kūryba įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 12 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“,  Europos šalių kino forumo „Scanorama“ interneto svetainėje
Organizatoriai
Europos šalių kino forumas „Scanorama“
Partneriai ir rėmėjai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Svarbu
amžiaus cenzas N-16

Rekomenduojame