Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Nacionalinis kultūros forumas „Kultūra ir švietimas“

2021 m. lapkričio 26 d. 9.30 val. – 12.30 val.

6-ojo Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA) organizuojamo forumo dėmesio centre – kultūra ir švietimas. Lapkričio 26 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiantis kasmetinis nacionalinis kultūros forumas sieks atkreipti dėmesį į kultūros politikos ir švietimo integralumą – raidą, praktiką, problemas ir perspektyvas. 

Dėmesys švietimo ir kultūros politikos suderinamumui

Nacionalinis kultūros forumas kasmet telkia kultūros bendruomenę ir aktualizuoja viešosios politikos vaidmenį bei problemas ieškant politikos formuotojų ir kultūros politikos dialogo. Lapkričio 26-ąją Nacionalinėje bibliotekoje nuo 9 val. vyksiančioje diskusijoje apie praktinius kultūros ir švietimo integralumo įgyvendinimo aspektus dalyvaus švietimo, kultūros ir kūrybos bendruomenių ekspertai ir atstovai. Renginį moderuos „Žinių ekonomikos forumo“ direktorius, nacionalinio kultūros forumo organizavimo partneris Arminas Varanauskas. Nacionalinis kultūros forumas taip pat bus transliuojamas tiesiogiai NKIKIA socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ir naujienų portale LRT.lt. 

„Šiais metais pasirinkome kultūros ir švietimo temą, nes siekiame atkreipti dėmesį į tai, kaip suderinamos yra šios dvi politikos. Pastebime, kad kultūros potencialas švietimo sistemoje nėra atskleistas pakankamai – norime pakviesti diskutuoti ir ieškoti sprendimų kartu, o į kultūros ir švietimo integralumą pažiūrėti visapusiškai bei kompleksiškai. Diskutuosime apie formaliojo ir neformaliojo švietimo integralumą, kūrybiškumo, kūrybinio mąstymo integravimą į ugdymo sistemą pasitelkiant kultūros bei kūrybinių industrijų profesionalų patirtį. Nors daugiausia dėmesio skirsime bendrajam ugdymui, tačiau kalbėsime ir apie aukštąjį mokslą – pedagogų ir specialistų, reikalingų sėkmingai kultūrinių ir kūrybinių industrijų sektoriaus plėtrai, rengimą“, – apie forume keliamus klausimus pasakoja NKIKIA valdybos pirmininkė Živilė Diavara.

Kultūros profesionalai gali atlikti reikšmingą vaidmenį švietimo sistemoje

Pasak nacionalinio kultūros forumo partnerio asociacijos „Kūrybinės jungtys“ įkūrėjos ir vadovės Mildos Laužikaitės, švietimo sistemai šiandien kyla didžiulis iššūkis – persiorientuoti prie kompetencijomis grįsto ugdymo ir ne tik permąstyti ugdymo turinį, bet ir iš esmės keisti mokymo būdus. Ji teigia, kad vienu metu gilintis į matematikos, istorijos ar kalbų disciplinas ir mokytis kurti bei spręsti sudėtingas problemas, bendradarbiauti su kitaip mąstančiais yra sudėtingas uždavinys, kuriam dauguma šiuo metu dirbančių mokytojų nebuvo rengti. 

„Lietuvoje jau daugiau kaip dešimt metų tęsiame veikiančią, moksliniais tyrimais patvirtintą praktiką, skirtą padėti mokytojams įveikti šiuos iššūkius. Tam pasitelkiame kūrybinio sektoriaus profesionalus, kurie kūrybingumą, kritinį mąstymą ir kitas svarbias kompetencijas kasdien taiko savo profesinėje veikloje. Tai didžiulis potencialas, dėl kurio mes, kaip visuomenė, galime sukurti ugdymą, atitinkantį XXI amžiaus poreikius. Dėl to norime pakviesti politikus ir kitus sprendimų priėmėjus, kūrybos, ugdymo profesionalus geriau suprasti bei įvertinti šį potencialą ir kartu ieškoti praktinių sprendimų, kaip turimus pajėgumus panaudoti svarbiems ir neatidėliotiniems pokyčiams“, – apie kultūros profesionalų svarbą švietimo sistemoje pasakoja M. Laužikaitė.

Švietimo ekspertas iš JAV kalbės apie šių dienų iššūkius

Apie kultūros vertės ir svarbos problematiką, kūrybinio mąstymo ugdymą, kultūrinį sąmoningumą bei kitus kultūros ir švietimo sinergijai svarbius klausimus kalbės užsienio bei Lietuvos kultūros ir švietimo ekspertai. 

Šių metų nacionalinio kultūros forumo pagrindinis svečias – Charlesas Fadelis (JAV), kuris yra dirbęs su švietimo sistemomis ir institucijomis daugiau nei 30-yje šalių: Pietų Korėjoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir kitose. Mokymo programų perkūrimo centro (Center for Curriculum Redesign; JAV) steigėjas ir direktorius, Harvardo aukštosios pedagoginės mokyklos kviestinis mokslininkas, BIAC/OECD Švietimo komiteto pirmininkas, knygų ir bestselerio „21 amžiaus gebėjimai“ autorius pasidalys savo įžvalgomis apie švietimą dabartiniame iššūkių kupiname pasaulyje ir kokius įrankius pasitelkę savo vaikus galime atvesti į sėkmę.

NKIKIA valdybos atstovai įsitikinę, kad šis forumas yra svarbus žingsnis link realių pokyčių ir galimybės į šiuos procesus įsitraukti kultūriniam ir kūrybinių industrijų sektoriui: „Šiuo forumu siekiame užtikrinti bendradarbiavimą ir susikalbėjimą tarp Kultūros ir Švietimo ministerijų. Mums svarbu žinoti, kad forumo metu aptarta švietimo ir kultūros sąveika iš tikrųjų praktiškai prisidės prie ugdymo Lietuvos mokyklose.“

Norintys dalyvauti privalo registruotis.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 26 d.
Laikas
9.30 val.
Vieta
atrijus, III a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
būtina registracija
Organizatorė
Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija
Partneriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, „Žinių ekonomikos forumas“, Lietuvos leidėjų asociacija, asociacija „Kūrybinės jungtys“, Lietuvos dizaino asociacija, AGATA, Socialinės lyderystės asociacija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, naujienų portalas LRT.lt, naujienų portalas Delfi.lt, kūrybinė komunikacijos agentūra „Pepper agency“
Rėmėjai
forumą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė
Daugiau informacijos
NKIKIA interneto svetainėje ir socialiniame tinkle „Facebook“