Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Rimanto Šalnos paskaita „Adomas Mickevičius ir Prancūzija“

2022 m. kovo 24 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Kovo 24 d. 17.30 val. kviečiame į Rimanto Šalnos paskaitą „Adomas Mickevičius ir Prancūzija“ Valstybingumo erdvėje, II a. Šis renginys – Frankofonijos dienų renginių programos dalis.

Adomas Mickevičius (Adam Mickiewicz, 1798–1855) – iškilus XIX a. Lietuvos, Lenkijos ir visos Europos romantizmo poetas. Jo kelionė į pasaulinį poetinio talento pripažinimą palytėta įvairialypių patirčių. A. Mickevičiaus gyvenimo ir kūrybos kelias neatsiejamas nuo įvairių pasaulio kraštų: Vilnius, Maskva, Odesa, Peterburgas, Šveicarijos, Italijos, Vokietijos miestai... Tai nelegalių anticarinių studentų draugijų laikas, tremtis, meilė... O ką A. Mickevičiaus gyvenime reiškė Prancūzija ir Paryžius?

Drauge ieškoti atsakymo į šį intriguojantį klausimą kviečia poeto A. Mickevičiaus veiklos ir kūrybos tyrinėtojas R. Šalna, pristatantis viešą paskaitą „Adomas Mickevičius ir Prancūzija“. Joje bus aptarta Napoleono Bonaparto įtaka A. Mickevičiui ir jo kūrybai, Prancūzijos tapsmas Didžiosios emigracijos centru, A. Mickevičiaus pažintis su prancūzų literatais, poeto kūrybinis įkvėpimas Prancūzijoje. Bus atsakyta į pačius įvairiausius klausytojams rūpimus klausimus apie A. Mickevičiaus gyvenimą ir kūrybą.

1829 m. A. Mickevičius išvyko už Rusijos imperijos ribų. Kurį laiką gyveno Vokietijoje, Italijoje. 1832 m. apsistojo Paryžiuje. Šiame mieste rašė savo poemą „Ponas Tadas“ (1834) ir kitus kūrinius, kurie dar labiau atskleidė poeto talentą. A. Mickevičius įsiliejo į čia emigravusių 1831 m. sukilimo dalyvių politinę veiklą. 1839 m. išvyko į Šveicariją, Lozanos akademijoje dėstė lotynų kalbą ir literatūrą, tačiau 1840–1844 m. grįžo į Paryžių, vadovavo Prancūzijos kolegijoje (pranc. „Collège de France“) įsteigtai slavų literatūros katedrai, dėstė lietuvių mitologiją ir Lietuvos istoriją. 1852 m. rudenį poetas gavo tarnybą Arsenalo bibliotekoje Paryžiuje. Kilus Krymo karui, poetas išvyko į Turkiją, kur buvo telkiami lenkų legionai kovai su carine Rusija, tačiau Konstantinopolyje susirgo ir staiga mirė. A. Mickevičiaus palaikai buvo parvežti palaidoti į Paryžių. 1890 m. liepą jie buvo perlaidoti Vavelio katedros kriptoje, Krokuvoje.

SVARBU! Renginys organizuojamas vadovaujantis tuo metu galiojančiomis pandemijos valdymo priemonėmis.

Trumpai apie renginį

Data
kovo 24 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a., 237 kab.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame