Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paskaitų ciklas apie Japonijos kultūrą. Japonų menas ir popkultūra

2022 m. lapkričio 29 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Ukiyo-e, manga ir anime – trys japonų populiariosios kultūros ramsčiai – išplatino tradicinius japonų vaizdus visame pasaulyje, taip užtikrindami jų platų pripažinimą ir didžiulį susidomėjimą. XIX a. Prancūzijoje prasidėjusi japonizmo banga, XX a. visame pasaulyje išplitęs japoniškų komiksų (manga) ir animacinių serialų bei filmų (anime) kultas paliko gilų įspaudą XXI a. japonų kultūroje. Nėra abejonės, kad japonų menas ir populiarioji kultūra tapo svarbiu reiškiniu visame pasaulyje. Turbūt pernelyg nesusimąstome, kokiomis sąsajomis šiuolaikinės populiariosios kultūros žanrai, tokie kaip manga ir anime, yra susaistyti su Edo laikų tradiciniu menu. Šių minčių autorius – Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas. Jis kviečia į antrą ciklo apie Japonijos kultūrą paskaitą „Japonijos popkultūros tęstinumas: nuo Edo laikotarpio iki XX–XXI amžių manga ir anime“.

Dr. A. Gelūnas studijavo japonų tapybą Japonijoje, daugelį metų dėstė su Japonijos menu ir filosofija susijusias disciplinas Vilniaus dailės akademijos, Vytauto Didžiojo universiteto, Vilniaus universiteto studentams, taip pat išleido daugybę publikacijų ir straipsnių apie japonų kultūrą ir filosofiją. Savo profesiniame kelyje dr. A. Gelūnas ilgus metus stiprino Japonijos ir Lietuvos ryšius kultūros ir meno srityje, už tai 2020 m. buvo apdovanotas Japonijos Tekančios saulės ordinu su aukso ir sidabro žvaigžde.

Paskaita vyks lapkričio 29 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Renginių erdvėje, 305 kab., III a.

Renginys bus transliuojama ir internetu Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ paskyroje.

Ši paskaita yra viena iš Japonijos ambasados Lietuvoje ir Nacionalinės bibliotekos organizuojamų renginių ciklo dalių, skirtų Lietuvos ir Japonijos draugiškų santykių šimtmečiui.

Iki pasimatymo!

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 29 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, 305 kab., III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorės
Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame