Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Bemiegiai takai, vedantys knygų link

Ne veltui Justina yra teisininkė. Skaitant jos rekomendacijas, iš pirmos įspūdžių eilės nesitraukia jos minčių tiesumas. Kelia ranką ir mojuoja, neleidžia nusigręžti. Jos atrastos savos tiesos apie knygas ir kelius, kuriais šios ją pasiekė, ar būdus, kuriais pakvietė pasilikti. Žavinga.

Juškauskaitė

Ak, tiesa. Justina Juškauskaitė – ne šiaip teisininkė. Ji darbuojasi Lietuvos nacionalinės bibliotekos Teisės ir žmogiškųjų išteklių skyriuje. Todėl ir sveikinasi su jumis čia, šioje rubrikoje. Maloni pažintis su jos naktimis nepaleidžiančiomis knygomis – prieš jūsų akis.

0814 01Galina Dauguvietytė, Perpetuum mobile
„Taip pat – „Post scriptum“ ir „Dialogai su savimi“. Žavėjausi, žaviuosi ir žavėsiuosi „laukine“ G. Dauguvietytės siela. Ši moteris, jos biografija ir spalvingas menininkės gyvenimas, užburia ir įkvepia iš gyvenimo semtis viską, ką jis duoda. Nesvarbu, ar tai juoda, ar balta. Prisipažinsiu, ji man – vienas iš moters idealų. Knygose aprašomas spalvingas ir įdomus menininkės bei režisierės gyvenimas tiek pačioje Lietuvoje – jos mylimuosiuose Dauguviečiuose, – tiek Prancūzijoje.

0814 02Lars Kepler, Paganinio kontraktas
Nesu iš tų merginų, kurios dievina lengvus meilės romanus. Man labiausiai patinka skaityti detektyvus arba istorines knygas. Ar jums irgi taip būna, kad negalite atsiplėšti nuo knygos ir skaitote per naktis? Nes aš – vienas tų bemiegių žmonių, negalinčių atitraukti akių nuo knygos tol, kol jos neįveikia. „Paganinio kontraktas“ buvo mano bemiegių vasaros naktų  skaitinukas. Tai knyga apie bebaimį detektyvą Joną Liną. Jis gauna iškvietimą į vieną įvykio vietą, paskui – į kitą, ir nors iš pirmo žvilgsnio aukų mirtys atrodo kaip savižudybės, akyla detektyvo akis įžvelgia serijinio maniako vykdomas žmogžudystes... Knygos pabaigoje – veiksmo filmų siužeto verta kulminacija. Daug šaudoma, gaudoma, bėgama, skraido sraigtasparniai... Kuo visa tai baigiasi, sužinokite patys.

0814 03Dan Brown, Da Vinčio kodas
Ir „Angelai ir demonai“ bei „Prarastas simbolis“. Negaliu išskirti, kuri jų geriausia ir mėgstamiausia, nes šios knygos pagardintos ne vien detektyviniu „prieskoniu“, bet ir kultūriniais-meniniais kontekstais. Autorius labai tiksliai ir sklandžiai aprašo Paryžiaus, Romos, Jungtinių Amerikos Valstijų didžiausius, iškiliausius lankytinus turistinius objektus, tokius kaip Luvro muziejų, Vatikano valstybėlę ar net patį JAV Kapitolijų. Autorius rašo ir apie slaptas draugijas bei organizacijas, tokias kaip masonai, „Opus Dei“ ar iliuminatai. Šią trilogiją rekomenduoju perskaityti visiems.

0814 04Jesús Hernández, Valkirija
Šią knygą 12 klasėje rekomendavo mano geriausias ir šauniausias istorijos mokytojas. Nors reikėjo ruoštis abitūros egzaminams, knygą skaičiau su didžiausiu susidomėjimu. Užbūrė kelių žmonių grupelės kruopščiai suorganizuotas, tik, deja, nepavykęs (gal skamba nederamai, bet, turėdama omenyje tai, kas visiems žinoma, negaliu atsisakyti šių žodžių...) knygoje aprašomas pasikėsinimas į Trečiojo reicho vadovo Adolfo Hitlerio gyvybę jo didžiausiame ir stipriausiai apsaugotame bunkeryje „Vilko irštva“. Knyga davė peno apmąstymams, kas būtų, jeigu būtų?..

0814 05Ruta Sepetys, Tarp pilkų debesų
Niekada nemėgau skaityti knygų apie tremtį, Sibirą, nors tai yra mūsų skaudžios istorijos dalis ir ji yra, kokia yra. Vis baiminausi apsikrauti sunkiomis emocijomis. Tačiau daug rekomendacijų, skatinusių perskaityti šią knygą, suveikė – ir man patiko. Visi žinome tą skaudžią istorijos atkarpą, kai 1940 m. prasidėjo Sovietų Sąjungos trijų Baltijos valstybių okupacija ir netrukus Kremlius sudarė sąrašus žmonių, laikomų sovietų priešais. Tų, kurie turėjo būti nužudyti, įmesti į kalėjimus arba ištremti vergauti į Sibirą. Knygoje aprašomas jaunos šeimos trėmimas į Sibirą, jų išgyvenimai ir pastangos išlikti, kas benutiktų. Pabaiga nešokiravo, nors pasąmonėje tikėjausi kitokios lemties...“

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.