Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Aštrių minčių ringas

Skaitant Eglės Jackevičiūtės mėgstamų knygų rekomendacijas, vaizduotėje šmėkšteli vaizdinys, kad įėjote į kambarį, kuriame vyksta intensyvios, karštos, kunkuliuojančios intelektualų diskusijos. Keturi stalai, keturi argumentų ir aštrių minčių ringai – net sunku pasirinkti, prie kurio prisijungti, kuriam pirmam leisti atverti jums akis. O gal ir jūs duotumėte varžovams į kaulus?

Eglė Jackevičiūtė

Eglė – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė. Pažiūrėkite, kaip mikliai ji laido strėles.

Knygos viršelisGabriel García Márquez, Patriarcho ruduo
„Tai aštrų politinį prieskonį turintis G. G. Márquezo kūrinys, kurio centre – išgalvotos šalies diktatoriaus psichologinis portretas. Knygos nerekomenduojama skaityti ten, kur jums kas nors gali sutrukdyti. Sakiniai, besitęsiantys kelis puslapius, laiko ir siužeto nenuoseklumas virsta tikru iššūkiu, tačiau tai puiki knyga, kurią rekomenduočiau G. G. Márquezo gerbėjams, siekiantiems naujų patirčių, skaitant šio autoriaus kūrybą.

Knygos viršelisGuy Debord, Spektaklio visuomenė
Autorius atskleidžia visiems gerai pažįstamas tiesas, susijusias su šiandienės vartotojiškos visuomenės problemomis. G. Debord’o manifestas nepalieka abejingų, priverčia diskutuoti – jei ne su kitais, tai su savimi tikrai. Verta paskaičiuoti, kiek kartų, skaitydami šią knygą, pasitikrinsite „Facebooko“ paskyrą, elektroninį paštą, klausite savęs, kodėl įsigijote būtent tokio prekės ženklo mobilųjį telefoną, ar net apskritai – kodėl turite mobilųjį telefoną? Autorius drąsiai tikina (ir įtikina), kad spektaklis – ne tik vaizdai. Visų pirma, tai – žmonių tarpusavio santykiai.

Knygos viršelisKurt Vonnegut, God Bless You, Dr. Kevorkian
Trumpa knygutė, siekiantiems intelektualiai praleisti laiką kelionėje. Trumpi K. Vonneguto interviu su jau mirusiais žymiais žmonėmis, kuriuos jis sutinka pomirtiniame gyvenime, leidžia pažvelgti į istorines asmenybes per autoriui būdingo humoro prizmę. Provokuojantys pasakojimai verčia susimąstyti, kaip ir dėl ko mes gyvename ir kas svarbiausia gyvenimo pabaigoje.

Knygos viršelisGeorge Orwell, Gyvulių ūkis, 1984-ieji
Must read klasika, kuri žavi autoriaus gebėjimu išreikšti socialinę kritiką per mokslinės fantastikos žanrą. Knygos priverčia susimąstyti ir kritiškai pažvelgti į galios santykį, politines ir socialines struktūras. G. Orwello nagrinėjamos problemos aktualios ir šiuolaikinės visuomenės kontekste, nes net ir vyraujant demokratiškos visuomenės iliuzijai „Didysis brolis“ visgi tave tebestebi...“


Daugumą šių knygų galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.