Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 12 d.

Gegužės 12 d.: susitikimas su žydų bendruomenės istorijos tyrinėtoju ir knygos apie Vilkaviškio žydus pristatymas

Gegužės 12 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyks susitikimas su Vilkaviškio žydų bendruomenės istorijos tyrinėtoju izraeliečiu Ralphu Salingeriu ir istoriku, knygos „Dingusios tautos pėdsakais“ autoriumi Antanu Žilinsku. Ilgametis Vilkaviškio krašto muziejaus direktorius daug metų rinko medžiagą apie Vilkaviškyje gyvenusius žydus, kurią sudėjo į 2015 m. išleistą knygą.

Žydai Vilkaviškio teritorijoje įsikūrė XVI amžiuje, kai karalienė Bona Sforza skyrė miško čia gyvenusiems žydams sinagogai pasistatyti. Vilkaviškio sinagoga iškilo 1623 metais. 1919–1940 m. Vilkaviškyje veikė žydų gimnazija. Mieste veikė apie 150 parduotuvių, iš kurių apie 130 priklausė žydams. 1939 m. duomenimis, mieste ir apylinkėse gyveno 3 609 žydai, tai sudarė 45 proc. gyventojų.

Apie knygą „Dingusios tautos pėdsakais“ R. Salingeris atsiliepia: „Istoriniai pasakojimai, primenantys žydų tradicijas ir papročius, kaip juos matė kaimynai lietuviai, yra pilni pagarbos Vilkaviškį kūrusiai žydų tautai. Tai pats didžiausias šios knygos privalumas.“

Susitikimo metu R. Salingeris papasakos apie savo atliktus Vilkaviškio žydų bendruomenės tyrimus. Jungtinėje Karalystėje gimęs, o šiuo metu Izraelyje gyvenantis R. Salingeris, pradėjęs tirti savo šeimos istoriją, atrado, kad jo protėviai 1805–1941 m. gyveno Vilkaviškyje. Gana greitai jo tyrimo laukas išsiplėtė iki Vilkaviškio žydų bendruomenės istorijos. Iš Izraelio muziejų surinkęs istorinę medžiagą apie šiame mieste gyvenusius žydus, ja pasidalijo su Lietuvos tyrinėtojais bei Vilkaviškio krašto muziejumi.

Šis viešas renginys vyks lietuvių ir anglų kalbomis.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje

Trumpai apie renginį

Data

gegužės 12 d.

Laikas

16 val.

Vieta

Bendradarbystės erdvė

Organizatoriai

Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras

Įėjimas

laisvas