Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugpjūčio 30 d.

IFLA generalinė konferencija ir asamblėja „Bibliotekos. Solidarumas. Visuomenė“

Šių metų rugpjūčio 19–25 d. Vroclave (Wroclaw, Lenkija) vyko 83-ioji Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (angl. International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) generalinė konferencija ir asamblėja „Bibliotekos. Solidarumas. Visuomenė“ (angl. Libraries. Solidarity. Society).

Bibliotekų ir informacijos specialistai kongrese turėjo galimybę susipažinti su naujausiomis profesinės veiklos tendencijomis, pasidalinti patirtimi, pristatyti sėkmės istorijas ir pasijusti globalios bibliotekų sistemos dalimi, susitikti su kolegomis ir aptarti rūpimus klausimus bei bendradarbiavimo galimybes.

Pasaulio nacionalinių bibliotekų direktorių konferencijos (CDNL) metiniame posėdyje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas skaitė pranešimą „Nacionalinės bibliotekos – nauji paslaugų sprendimai“ (National libraries – New Service Solutions), kuriame pristatė atsinaujinusį Lietuvos nacionalinės bibliotekos pastatą ir erdves, naujas vykdomas veiklas bei ateities planus. Taip pat rugpjūčio 19, 23–24 dienomis dalyvavo IFLA Vadybos ir rinkodaros komiteto (angl. IFLA Management and Marketing Standing Committee) strateginėse sesijose ir posėdžiuose kaip komiteto narys. IFLA istorijos ir genealogijos sesijoje kaip šios sekcijos atstovas Rytų Europoje dalyvavo ir sakė kalbą, kurioje daug dėmesio skyrė P. Skorinos vaidmeniui LDK spaudos istorijoje.

Konferencijoje ir asamblėjoje prof. dr. R. Gudauskas dalyvavo OCLC, „Ex-Libris“, „Global Libraries Leaders“, kurį organizuoja Billo ir Melindos Gatesų fondas, susitikimuose bei technologinių sprendimų  sesijose.

Visos konferencijos metu vyko paroda, kurioje buvo galima išsamiai susipažinti su technologinėmis naujovėmis, teikiamomis naujomis paslaugomis, gauti konsultacijų, informacinės medžiagos, kontaktų, užmegzti naudingų ryšių. Be to, vyko plakatų (posterių) parodos atidarymas. Bibliotekų, asociacijų, įvairių organizacijų plakatai, perėję atranką, buvo eksponuojami atskirose tam skirtose erdvėse. Šiemet pristatytas ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos plakatas. Per IFLA kongreso ir asamblėjos uždarymą apibendrinti kongreso rezultatai, išsakytos padėkos, įteikta apdovanojimų.

Dar viena nauja IFLA iniciatyva – pasaulio bibliotekų žemėlapis, kuriame galima rasti informacijos apie kiekvienos pasaulio šalies bibliotekas bei bibliotekų sėkmės istorijas: librarymap.ifla.org/map Svarbu pažymėti, kad Lietuva – pirmoji pasaulyje, pateikusi statistinius duomenis apie mūsų šalies bibliotekų sistemą.