Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 1 d.

Dar daugiau galimybių žydų dokumentinį paveldą pažinti

Vasario 26 d. Žydų mokslinių tyrimų institutas (YIVO Institute for Jewish Research) kartu su Žydų istorijos centru savo būstinėje Niujorke atidarė parodą intriguojančiu pavadinimu „Žydai kosmose“ (Jews in Space). Joje pristatomi ne tik rabinistiniai astronomijos traktatai, seni kalendoriai ir dangaus žemėlapiai, bet ir žydų astronautų šabo šventimo orbitoje ypatumai. Džiugu pabrėžti, kad parodoje demonstruojama ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomo XVIII a. astronomijos rankraščio su trimatėmis kalendoriaus lentelėmis kopija.

Pastaraisiais metais Nacionalinės bibliotekos ir Žydų mokslinių tyrimų instituto bendradarbiavimas įgauna vis daugiau įvairesnių formų. Minėtinas 2015 m. prasidėjęs „YIVO Vilniaus projektas“, kurį įgyvendinant numatyta sukurti didžiausią skaitmeninę Rytų Europos žydų istorinės atminties biblioteką. Svarbia jos dalimi taps Nacionalinėje bibliotekoje ir kitose Lietuvos atminties institucijose saugomi dokumentai. 2017 m. spalio mėnesį Niujorke surengtoje parodoje buvo pristatyti Nacionalinėje bibliotekoje saugomi išskirtinę vertę turintys žydų istoriniai dokumentai.

Visai netrukus, dar šį mėnesį, Nacionalinė biblioteka kartu su partneriu Žydų mokslinių tyrimų institutu pakvies į tarptautinę konferenciją, kurioje daugiausia dėmesio bus skiriama edukacinių veiklų, integruojant į mokymo procesą judaikos dokumentinio paveldo turinį, plėtrai.