Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 18 d.

Valstybingumo erdvėje – proga susipažinti su Lietuvos ir JAV draugystės istorija

Balandžio 17 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“. Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą kūrė JAV ambasada Lietuvoje ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus suburta istorikų komanda.

Paroda atskleidžia per šimtmetį brandintų ir puoselėtų Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos santykių dinamiką.

Pasak JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Hall, šis istorikų ir diplomatų kūrinys – tai simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas. „Paroda pagerbia daugybę vyrų ir moterų abipus Atlanto vandenyno, kurie kūrė kultūrinius, ekonominius ir politinius ryšius tarp mūsų dviejų didžių tautų. Jaučiame jiems didžiulį dėkingumą. Amerikos vyriausybė ir žmonės tikisi dar 100 metų draugystės ir partnerystės su Lietuva“, – sakė ambasadorė.

Susirinkusius muzikiniu kūriniu pasveikino Fulbrighto programos studentas, trimitininkas Dovas Lietuvininkas, jis atliko Jono Tamulionio kūrinį „Monologas“.

Nacionalinės bibliotekos direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė, tardama sveikinimo žodį, susirinkusiems priminė, kad su JAV kultūros ir mokslo institucijomis biblioteka bendradarbiauja ne vieną dešimtmetį, ryšį ypač stiprina išeivijos pastangos.

JAV ambasadorė Lietuvoje A. Hall pasidžiaugė išskirtine šalių draugyste. „Paskutinį šimtmetį Jungtinės Amerikos Valstijos su pasididžiavimu Lietuvą vadiną savo drauge. Mus sieja laisvės, nepriklausomybės ir demokratijos vertybės“, – teigė ji.

Prezidentas Valdas Adamkus akcentavo tvirtą moralinę JAV poziciją dėl Lietuvos laisvės. „Moralinį įsipareigojimą Lietuvai nepripažinti okupacijos JAV išlaikė visą laiką. Nors buvo ir daugiau tokių šalių, nė viena kita neišlaikė tokios tvirtos pozicijos per visą okupaciją“, – tvirtino prezidentas.

Kūrybinės komandos vardu kalbėjo jos vadovas, mokslininkas dr. Charlesas Perrinas (Fulbrighto programa). „Mano tyrinėjimo kryptis – Lietuvos istorija. Dirbdamas prie šios parodos sužinojau daug naujų dalykų. Todėl tikiuosi, kad ir kiekvienas iš jūsų šiandien sužinos ką nors naujo“, – sakė mokslininkas.

Paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“ Vilniuje, Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje bus eksponuojama iki balandžio 25 d. Nuolatiniam eksponavimui paroda bus pristatyta Kaune, Prezidento V. Adamkaus bibliotekoje-muziejuje.

Daugiau nuotraukų ›