Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 24 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikimas su Izraelio premjeru

Izraelio Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu tęsia istorinį vizitą Lietuvoje. Šiandien, po susitikimo prezidentūroje su prezidente Dalia Grybauskaite, Izraelio premjeras ir jį lydintys oficialios delegacijos nariai atvyko į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką dalyvauti neformaliame trijų Baltijos valstybių ministrų pirmininkų susitikime.

Susitikime aptarti Izraelio, Baltijos šalių ir Europos Sąjungos santykiai, transatlantiniai ryšiai, Vidurio Rytų taikos procesas, globalaus saugumo bei stabilumo stiprinimas, bendri veiksmai kovojant su terorizmu, kibernetinio saugumo stiprinimas. Išreikšta bendra pozicija dėl paramos Ukrainai, aptarti santykiai su Rusija, Sirija, Iranu. Taip pat kalbėta apie bendradarbiavimą aukštųjų technologijų srityje, plėtojant švietimo ir mokslo  tyrimus, turizmo skatinimą.

Keturšalį premjerų susitikimą vainikavo bendras pareiškimas, jungtinė spaudos konferencija ir pažadas tęsti strateginį bendradarbiavimą.

Spaudos konferencijoje Lietuvos Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis pabrėžė, kad Lietuva suinteresuota stiprinti glaudžius politinius ir ekonominius ryšius su Izraeliu, kuris yra viena inovatyviausių ir pažangiausių valstybių pasaulyje. Svarbiausias šių santykių tikslas – bendradarbiavimas kovoje su terorizmu ir plėtra technologijų srityje. „Izraelis yra mūsų strateginis partneris Artimųjų Rytų regione. Tikiuosi, kad šis vizitas dar labiau suaktyvins bendradarbiavimą. Lietuvą ir Izraelį artina daug istorinių, kultūrinių ryšių ir patirčių“, – sakė S. Skvernelis.

Premjero teigimu, šis pirmą kartą vykstantis trijų Baltijos šalių ir Izraelio ministrų pirmininkų susitikimas – istorinis ir jis vyksta itin svarbiu metu, kai trys Baltijos šalys mini savo valstybingumo šimtmetį, o Izraelio valstybė mini 70-metį. 

„Tai – puiki galimybė istorinei pradžiai“, – apie pirmąjį savo vizitą Lietuvoje kalbėjo B. Netanyahu. „Džiaugiuosi, kad ministrai pirmininkai priėmė mano kvietimą būsimą susitikimą su Baltijos šalių ministrais surengti Jeruzalėje kitais metais“, – teigė B. Netanyahu ir pakvietė kartu atvykti Baltijos valstybių verslo atstovus.

Latvijos Ministras Pirmininkas Māris Kučinskis ir Estijos premjeras Jüris Ratas pažymėjo būtinybę toliau stiprinti šalių partnerystę, kuriant  novatorišką ekonomiką, stiprinant bendradarbiavimą gyvosios gamtos mokslų, technologijų ir inovacijų, aukštųjų technologijų, turizmo ir kibernetinio saugumo sektoriuose.

Istorinio susitikimo dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugoma stambia judaikos spaudinių ir dokumentų kolekcija, sudarančia integralią lituanistinio palikimo dalį. Kolekcija atspindi ilgai gyvavusios tradicinės Lietuvos žydų bendruomenės aktyvų ir turtingą visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą iki Holokausto ir jos tragišką likimą nacių okupacijos metais. Ji yra gerai žinoma ir garsi Lietuvoje ir už jos ribų, įtraukta į kelis UNESCO registrus, be to, tai nuolatinis mokslininkų ir kitų visuomenės segmentų traukos objektas.

Izraelio delegacijos atstovai, žurnalistai, religinės žydų literatūros tyrinėtojai apsilankė Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centre. Jo vadovė dr. Lara Lempertienė hebrajų kalba pristatė bibliotekos judaikos kolekcijos istoriją, kalbėjo apie nuoseklius ir kokybiškus Lietuvos žydų dokumentinio paveldo identifikavimo, tvarkymo, saugojimo ir sklaidos procesus, akcentavo Judaikos tyrimų centro vykdomus šviečiamojo pobūdžio projektus, kuriais siekiama supažindinti visuomenę su žydų kultūros istorija, neatsiejama mūsų šalies istorijos dalimi. Svečiai buvo sužavėti ir nustebinti Nacionalinėje bibliotekoje vykdoma veikla žydų paveldo srityje.

Susitikimo dalyvių dėmesio taip pat sulaukė Nacionalinės bibliotekos vaizdo sienoje demonstruota paroda, skirta unikaliam Vilniaus kultūros reiškiniui – pirmai žydų viešajai bibliotekai, veikusiai 1902–1940 metais. Virtualioje ekspozicijoje pristatomos skaitmenintos bibliofilo, mecenato Mato Strašuno (1817–1885) knygos, su bibliotekos steigimu ir veikla susiję dokumentai.


Susiję straipsniai:


Daugiau nuotraukų ›