Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 26 d.

Paskutinę Izraelio premjero vizito Lietuvoje dieną – išskirtinis dėmesys Nacionalinėje bibliotekoje saugomam žydų dokumentiniam paveldui

Rugpjūčio 24 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvykus istoriniam Izraelio ir Baltijos šalių premjerų forumui, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį, rugpjūčio 26 d., sugrįžo į biblioteką dar vienam, emocionalesniam susitikimui – pažinčiai su Nacionalinėje bibliotekoje įkurtu Dokumentinio paveldo tyrimų departamento (DPTD) Judaikos tyrimų centru ir jame saugoma unikalia žydų knygų ir rankraščių kolekcija. Šis oficialioje valstybinio vizito programoje nenumatytas apsilankymas buvo organizuotas asmeniniu Izraelio premjero, save išdidžiai vadinančio litvaku ir nepaprastai besidominčio Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenės praeitimi ir dabartimi, pageidavimu. Benjaminą Netanyahu ir jo žmoną Sarą į Judaikos tyrimų centrą lydėjo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, Lietuvos ambasadorius Izraelyje Edminas Bagdonas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kuklianski, Izraelio ir Lietuvos žurnalistai.

DPTD Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė Izraelio premjerui pristatė XVIII–XIX a. Vilniaus ir Kauno sinagogų rankraštinius metraščius, retas Mato Strašuno bibliotekos knygas (tarp jų seniausią Lietuvoje hebrajišką knygą – 1512 m. Psalmių komentarą), Zalmano Šneuro poemą apie Vilnių su Hermano Štruko graviūromis, Lietuvos žydų vaikams skirtas knygas, vadovėlius, jų mokyklinius sąsiuvinius. Ypatingą dėmesį svečiai skyrė hebrajų literatūros ir politikos korifėjų – Chaimo Nachmano Bialiko, Šaulio Černichovskio ir Zeevo Žabotinskio susirašinėjimui su Kauno hebrajų mokyklomis, istoriko Simono Dubnovo laiškams, rašytiems Vilniaus YIVO institutui. Visa tai sulaukė išskirtinio premjero dėmesio ir gyvų komentarų, o iš Kaune 1937 m. leisto hebrajų kalbos vadovėlio jis net garsiai perskaitė eilėraštį ir pabrėžė, kad tokio lygio hebrajų kalbos trūksta dabartiniams Izraelio mokiniams.

Baigdamas pažintį su dokumentais B. Netanyahu reziumavo: „Tai buvo galingas, turtingas pasaulis. Buvo, ir nebėra. Saugokit jų dokumentinį atminimą.“

Jausmingas ir neformalus Izraelio premjero bendravimas suteikė susitikimui šilumos ir žavesio. Atsisveikinant su garbiu svečiu jam buvo padovanota Izraelio Lemperto knyga „Litvakes“ (Litvakai), kurioje minima ir Netanyahu šeima.

Vizito atgarsiai jau pasirodė Izraelio žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.


Susiję straipsniai:


Daugiau nuotraukų ›