Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Vilniaus karūnos perlas: Elijas ben Saliamonas Zalmanas, Vilniaus Gaonas

2021 m. liepos 8 d. 19.00 val. – 20.00 val.

Liepos 8 d. 19 val. vyks virtuali kultūros istorikų dr. Laros Lempertienės ir doc. Elli Sterno diskusija apie Vilniaus Gaoną, vieną garsiausių žmonių, gyvenusių Lietuvoje.

Kas buvo šis žydų išminčius, gimęs prieš 301 metus, kokią įtaką jis padarė Lietuvos ir pasaulio žydams ir kuo svarbus jo palikimas? Vilniaus Gaonas tapo įtakingu religiniu žydų lyderiu ir yra itin svarbus litvakų religinei tradicijai. 2020-aisiais minėjome 300-ąsias Vilniaus Gaono gimimo metines. Deja, pandemija sutrukdė švęsti šį reikšmingą jubiliejų Lietuvoje ir pasaulyje.

Dr. L. Lempertienė yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centro vadovė, straipsnių autorė ir knygų redaktorė. Jos sritis Europos ir Lietuvos žydų kultūros istorija.

Doc. E. Sternas dėsto Jeilio universiteto Religijos ir Istorijos katedrose šiuolaikinę žydų intelektinę ir kultūrinę istoriją. Buvo jaunesnysis Williamo Goldingo mokslinis bendradarbis humanitarinių mokslų srityje Brasenose koledže ir Oksfordo universiteto Rytų institute. Dvi jo knygos – „The Genius: Elijah of Vilna and the Making of Modern Judaism“ (Yale University Press, 2012) ir „Jewish Materialism: The Intellectual Revolution of the 1870s“ (Yale University Press, 2018) – yra pelniusios apdovanojimų.

Renginys vyks nuotoliniu būdu „Zoom“ platformoje, būtina išankstinė registracija. Užsiregistravusiems bus atsiųsta renginio nuoroda.

Renginį organizuoja Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Trumpai apie renginį

Data
liepos 8 d.
Laikas
19 val.
Vieta
„Zoom“ platforma
Dalyvavimas
būtina registracija
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatorius
Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke
Partneris
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Rekomenduojame