Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. balandžio 19 d.

Improvizuotas pokalbis-veiksmas „Menas + gyvenimas + pokštas = FLUXUS?“

Balandžio 18 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko renginys „Menas + gyvenimas + pokštas = FLUXUS?“, kuriame matematiškai ir mediciniškai buvo įrodyta, kad „Fluxus“ dvasia vis dar gyva. Dalyvavo kompozitorius, „Fluxus“ menininkas, Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika, Klaipėdos avangardinio meno lyderis, performansų atlikėjas, aktorius, gliukas Benas Šarka ir menotyrininkas, Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus darbuotojas dr. Kęstutis Šapoka.

Renginys varijavo nuo griežtesnio akademinio iki laisvo muzikinio-performatyvaus formatų. K. Šapoka glaustai pristatė klasikinio „Fluxus“ atsiradimo aplinkybes XX a. 7-ojo dešimtmečio pradžioje, pagrindinius šio judėjimo bruožus, taip pat trumpai apibūdino „Fluxus“ idėjų poveikį Lietuvos menininkams XX a. 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Po pristatomosios dalies renginys pasuko laisvesne vaga – pagerbiant „Fluxus“, Jurgį Mačiūną ir vieno jo pradininkų Johno Cage‘o atminimą, buvo atliktas šio kompozitoriaus kūrinys „4.33“. Vėliau G. Sodeika papasakojo apie 1988–1990 metais rengtus Anykščių hepeningų festivalius, parodė filmuotą archyvinę medžiagą. 

Paskutinė renginio dalis priklausė menininkui-šamanui Benui Šarkai, kuris papasakojo apie kiškio simboliką mitologijoje, remdamasis įvairių tautų tūkstantmečių patirtimi − apie gydomąsias valgomojo molio savybes ir pademonstravo keletą savadarbių muzikinių instrumentų, kuriais ne tik išgaunami įvairūs magiški garsai, bet galima „diagnozuoti“ įvairius kūno (širdies, šlapimo pūslės ir pan.), sielos negalavimus, taip pat juos sėkmingai gydyti. 

B. Šarkai atliekant šamaniškus muzikinius kūrinius, daugelis renginio svečių išbandė gydomąsias molio savybes ir įsikrovė gydomosios energijos. Baigiantis renginiui, visiems ir visoms tapo akivaizdu, kad „Fluxus“ dvasia gyvuoja. 

Renginio metu veikė knygų apie „Fluxus“ iš Nacionalinės bibliotekos fondų paroda. Renginį organizavo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Jono Meko vizualiųjų menų centras.