Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 29 d.

Modernizuotos kultūros paveldo informacinės sistemos atitiks šiuolaikinius poreikius

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos (KPD) įgyvendina projektą „Kultūros paveldo informacinių sistemų konsolidavimas ir modernizavimas“.

„KPD šiuo metu naudojamos informacinės sistemos jau sunkiai gali užtikrinti kokybiškas, šiuolaikiškas ir laiku teikiamas elektronines paslaugas ir tinkamai pateikti informaciją, susijusią su nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių apsauga. Modernizavus informacines sistemas, jos bus efektyvesnės ir patogesnės ne tik paslaugų naudotojams, bet ir patiems KPD specialistams“, – teigia kultūros viceministras Rimantas Mikaitis.

Svarbiausias projekto tikslas – modernizuoti ir konsoliduoti su kultūros paveldo apsauga, priežiūra ir aktualizavimu tiesiogiai susijusias informacines sistemas Kultūros vertybių registrą (KVR) ir Kultūros paveldo elektroninių paslaugų informacinę sistemą (KPEPIS). Tai padės užtikrinti šiuolaikinių naudotojų poreikius, tobulinti elektronines paslaugas, susijusias su kilnojamųjų bei nekilnojamųjų kultūros vertybių apsauga, gerinti viešųjų paslaugų kokybę.

„Pridėtinę vertę visuomenei kuriantys Nacionalinės bibliotekos projektai ir toliau išlieka strateginiu tikslu. Šis projektas ne tik užtikrins paveldo informacinių sistemų atnaujinimą, bet ir prisidės prie duomenų sąsajumo kūrimo, suteiks daugiau galimybių išnaudoti sistemų funkcionalumą įvairioms naudotojų grupėms. Projekto metu bus kuriamos integruotos kultūros paveldo ir kitų valstybės informacinių sistemų sąsajos. Valstybės ir savivaldybių įstaigų specialistai, naudodamiesi informacinių sistemų galimybėmis, galės efektyviau dirbti“, – planuojamą projekto naudą vertina Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

„Keičiantis ir tobulėjant informacinėms technologijoms, valstybės nustatytas funkcijas vykdančios įstaigos turi aktyviai sekti informacinių technologijų naujoves ir tendencijas, siekti pokyčių, geresnio duomenų apdorojimo bei pateikimo, platesnių galimybių tiek funkcijas vykdantiems specialistams, tiek visuomenei. Tikimės, kad įgyvendinus projektą Kultūros vertybių registras taps funkcionalesnis, duomenys patikimesni ir saugesni. Naudodami atnaujintą Kultūros paveldo elektroninių paslaugų informacinę sistemą, teiksime naudotojams kokybiškesnes paslaugas, procesai bus automatizuoti, kultūros paveldo srityje veikiantiems subjektams – visuomenei, paveldo specialistams, verslo įmonėms – sumažės administracinė našta, bus lengviau gauti paslaugas, susijusias su kultūros paveldo apsauga, tvarkyba, naudojimu. Tai ypač svarbus ir savalaikis projektas, o išnaudodami sąsajas su Nacionalinės bibliotekos įgyvendinamu „E-kultūros“ platforma“  projektu, galėsime efektyviau ir reprezentatyviau pristatyti visos Lietuvos kultūros paveldą“, – sako V. Bezaras.

Įgyvendinant projektą modernizuotos KPD informacinės sistemos bus patrauklesnės ir funkcionalesnės naudotojams. Prognozuojama, kad iki 2026 m. gruodžio 31 d. pasinaudojusiųjų sistema bus padaugėję 3 proc., atitinkamai KPEPIS bus pasinaudoję per 5 400 naudotojų, o KVR – iki 77 400.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos (Next Generation EU) ir ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis, jo vertė 2,96 mln. eurų.

Plačiau apie projektą skaitykite čia.