Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 5 d.

Balandžio mėnesį kviečiame naudotis terminuotos prieigos duomenų bazėmis

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos elektroninių išteklių vartotojai balandžio mėnesį turi retą galimybę testuoti net devynias multidisciplinines duomenų bazes. Jose pateikiamas itin platus informacijos spektras: nuo akademinio mokslo žinių, verslo, švietimo, literatūros ar tvarumo naujienų iki muzikos enciklopedijų ir žinynų. 

Didžiausią Nacionalinės bibliotekos terminuotos prieigos išteklių dalį šiuo metu sudaro net šešios platformos „EBSCO Publishing“ duomenų bazės:  Central and Eastern European Academic Source, Art and Architecture Source, Literary Reference Center Plus, Humanities Source, eBook Academic Collection ir Education Source Ultimate. Apie jas daugiau informacijos galima rasti čia.

„EBSCO Publishing“, siekdama visus Nacionalinės bibliotekos vartotojus supažindinti su naujovėmis, balandžio 11 d.  14.00–15.00 val. kviečia į šiam tikslui skirtus mokymus „Susipažinkite su EBSCO Discovery Service (EDS) – naudingiausia mokslinės literatūros paieškos priemone!“. Mokymų metu bus pristatytas duomenų bazių turinys, parodyta, kaip veikia paieškos parinkčių palyginimas EDS ir „Google“ sistemose, kaip dirbti su straipsniais ir elektroninėmis knygomis, lengvai gauti vertingos literatūros, kuri nėra plačiai prieinama internete, taip pat sukurti pagrindinės ir išplėstinės paieškos strategijas, atsisiųsti ir išsaugoti straipsnius bei el. knygas. Registruotis į šiuos mokymus galima čia.

Kita terminuotos prieigos duomenų bazių dalis yra skirta muzikos profesionalams ir mėgėjams. Répertoire International de Littérature Musicale“ (RILM) Music Encyclopedias sudaro 69  muzikos enciklopedijos, apimančios muzikologijos, etnomuzikologijos ir teorijos kryptis, kitas dalykines sritis, bei MGG online duomenų bazė. Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG) yra bendroji muzikos enciklopedija tikrąja klasikine prasme: joje – išsamūs straipsniai (daugiau nei 19 tūkst.), susiję su literatūros, filosofijos ir vizualiaisiais menais. Apie šias enciklopedijas daugiau informacijos rasite čia.

Tvarumą ir poveikį aplinkai pristato nepriklausoma elektroninių knygų ir žurnalų platforma Practical Action Publishing. Šios platformos kataloge yra daugiau nei 2000 elektroninių knygų ir virš 3000 žurnalų straipsnių, skelbiamų nuo 1974 metų. Publikuojamos specialistų įžvalgos apie tvarumo iššūkius, su kuriais susiduria viso pasaulio bendruomenės.

Visi elektroniniai ištekliai recenzuojami skirtingų sričių ekspertų ir rengiami pagal aukščiausius leidybos standartus. Daugiau informacijos apie šią platformą bei visas terminuotos prieigos duomenų bazes galima rasti čia.

Nuotoliniu būdu prisijungti prie Nacionalinės bibliotekos terminuotos prieigos duomenų bazių galima naudojantis EZproxy paslauga, kurią rasite apsilankę www.lnb.lt › Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio ›. Atsidarius puslapiui, reikia įvesti tik skaitytojo pažymėjimo numerį ir paspausti nuorodą Prisijungti.

Naudotis testuojamomis duomenų bazėmis galima ribotą leidėjų suteikiamą laiką, siekiant susipažinti su duomenų bazių turiniu, jas įvertinti ir išbandyti paiešką. Minėtas duomenų bazes kviečiame išbandyti iki balandžio 30 dienos, išskyrus platformą Practical Action Publishing, kuri prieinama iki balandžio 15 dienos.