Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 26 d.

Bibliotekų metais – išskirtinis dėmesys vaikams

2016-aisiais, Bibliotekų metais, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (LNB) išskirtinį dėmesį skiria vaikams. Nacionalinės bibliotekos vykdomas, o Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos iš dalies finansuojamas projektas „Literatūriniai protmūšiai bibliotekose“ skirtas būtent jaunajai kartai.

Projekto idėja radosi LNB Vaikų ir jaunimo literatūros departamente, o jo tikslas – pademonstruoti vaikams, kad skaitymas gali būti linksmas, patrauklus, azartiškas užsiėmimas, ne tik su literatūros pamokomis siejama nuobodi veikla. Protmūšių formatas puikiai atitinka šį sumanymą. Visi jų klausimai yra literatūriniai, sukurti vaikų literatūros specialistų atsižvelgiant į amžiaus grupę, raidos ypatumus, privalomosios ir rekomenduojamos literatūros sąrašus, o juos veda profesionali aktorė Virginija Kuklytė.

Projekto pirmojo etapo metu surengta 11 protmūšių Kupiškio, Biržų, Pakruojo, Utenos, Alytaus, Daugų, Ignalinos, Visagino, Šakių, Vilkaviškio bei Vilniaus bibliotekose. Juose iš viso dalyvavo 350 2–5 klasių mokinių, daugeliui tai buvo pirmasis protų mūšis gyvenime. Dauguma vaikų atokesniuose Lietuvos kampeliuose dažnai pirmą kartą išgirdo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vardą, sužinodami apie jos svarbą bei išskirtinumą.

Šis projektas įtraukia ne tik vaikus, bet ir su jais dirbančius suaugusiuosius – mokytojus ir bibliotekininkus skatindamas juos bendradarbiauti, suvienyti jėgas siekiant bendro tikslo – užauginti skaitančią, mąstančią ir kuriančią kartą, kuriai priklauso mūsų visų ateitis.