Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. birželio 1 d.

Pirmosios Nacionalinės bibliotekų olimpiados finale susirungs 53 šalies bibliotekų komandos

Birželio 18 d. Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) paaiškės pačios sumaniausios ir vikriausios Lietuvos bibliotekų komandos. Finaliniame Nacionalinės bibliotekų olimpiados renginyje jos susirungs trijose rungtyse: greitojo skaitymo, sakymo atmintinai, mikliųjų bibliotekininkų rankų turnyruose. Bibliotekų olimpiada yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyva, kuria siekiama Bibliotekų metais suvienyti šalies bibliotekas ir jų bendruomenes.

Neseniai pasibaigusiame atrankiniame bibliotekų olimpiados ture dalyvavusios komandos iš įvairiausių šalies kampelių savo nuoširdumu pranoko visus organizatorių lūkesčius. Dalyvius nuo mažiausio iki vyriausio suvienijusi bibliotekų olimpiada dar kartą patvirtina, kad Lietuvos bibliotekų bendruomenės yra labai aktyvios ir nori dalyvauti bendruose renginiuose, rungtis ir kovoti už savo krašto bibliotekos garbę.

Olimpinės komandos savo gabumus dar kartą galės įrodyti sostinėje Nacionalinės bibliotekų olimpiados finaliniame renginyje Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre.

Atrankiniame ture, kurį sudarė tokios pačios užduotys, kokios bus ir finale, geriausiai pasirodė Marijampolės Petro Kriaučiūno bibliotekos Igliaukos padalinio „Matukiečių“ komanda, kurios suminis visų 3 užduočių įvykdymo laikas buvo geriausias.

Šiame etape ypač pasižymėjo Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka – kad išrinktų pačią greičiausią ir stipriausią komandą, ji suorganizavo net savo mažąją olimpiadą. Bibliotekos renginyje rungėsi 4 komandos, o sklandų bei sąžiningą užduočių atlikimą užtikrino komisija. Radviliškio bibliotekos olimpiadą laimėjo „Knygų bičiuliai“, kurie ir pateko į finalinį Nacionalinės olimpiados renginį.

Atskirose greitojo skaitymo ir sakymo atmintinai rungtyse greičiausia buvo Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekos komanda „Žvaigždės“. „Mikliųjų pirštų“ užduotį greičiausiai atliko „Kolibris“ – Šiaulių rajono savivaldybės Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos komanda. Į užduotį jie pažvelgė kūrybingai – ištuštinę vieną knygų lentyną, joje sudėliojo abėcėlinius skirtukus ir tai padėjo knygas sudėti greičiausiai.

Kaišiadorių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Žaslių filialo komandos „Žuvys“ ir „Mes iš Žaslių“, taip pat Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos „Knygių“ komanda išsiskyrė pačiomis jauniausiomis olimpietėmis. O štai šios bibliotekos Pravieniškių filialo „Žvirblinių pelėdų“ komandoje, dalyvaujant  sakymo atmintinai rungtyje, buvo galima pamatyti puikiai raiškiai skaitantį garbaus amžiaus vyrą.

Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos komanda „Auksinis alavukas“ atskleidė išskirtinius režisūrinius ir montavimo gabumus. Visos jų užduotys buvo kokybiškai nufilmuotos, turėjo įžangą ir siužetinę liniją. Šios komandos atlikta sakymo atmintinai užduotis buvo ypač sklandi ir raiški. „Mikliųjų pirštų“ rungtyje buvo galima stebėti, kaip komandos narė šiai užduočiai atidavė visą savo energiją.

Sakymo atmintinai užduotį teatrališkiausiai ir raiškiausiai atliko Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos komanda „Dzindzakė“ ir Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kairių bibliotekos komanda „Šypsena“.

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Balėnų filialo komanda „Balėnai“ ir Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės bibliotekos komanda „Šeršėliafam“ turėjo po vieną labai stiprią narę. Jos atliko ne vieną, o po dvi Olimpiados užduotis.

Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Gruzdžių Augustino Griciaus bibliotekos komandos „Činčiberis“ atstovė, sakymo atmintinai užduotyje iš pradžių siekdama pagauti ritmą, akomponavo sau plojimu, ilgainiui jos raiškusis skaitymas ėmė panėšėti į repavimą.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos komanda „Šlipsai“ dėmesį traukė išskirtiniu komandą vienijančiu simboliu – žaliu kaklaraiščiu.

***

Finalinis Nacionalinės bibliotekų olimpiados renginys vyks birželio 18 d. VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre. Pradžia – 12 valandą.