Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. birželio 2 d.

Telšių biblioteka tapo pažangiu kalbų mokymosi centru

Šiuolaikinė biblioteka jau nėra vien tik knygų išdavimo vieta. Bibliotekų metais tai geriausiai patvirtina ne viena modernėjanti, vis naujas paslaugas savo bendruomenei teikianti šalies biblioteka. Vienas tokių pavyzdžių – Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės biblioteka, kurioje vykdomas projektas „Moki žodį – randi kelią“. Jame dalyvaujantys telšiškiai bibliotekoje mokosi anglų, vokiečių, rusų, prancūzų, ispanų ir švedų kalbų.

Projekto metu numatyta suorganizuoti 50 kalbų mokymosi pamokų 14 grupių (po 10 žmonių) Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje, taip pat jos Varnių, Luokės, Tryškių, Ryškėnų, Žarėnų, Rainių filialuose. Gyventojai gali mokytis kalbų bibliotekoje ir savarankiškai, tam sudarytos visos sąlygos.

Bibliotekos direktoriaus pavaduotoja ir projekto vadovė Vida Urnikienė pasakojo, kad šiemet mokytis kalbų pirmiausia kviečiami specialistai, kuriems sklandus bendravimas užsienio kalbomis reikalingas jau dabar, darbinėje ar kūrybinėje veikloje. „Mūsų vykdomame projekte „Moki žodį – randi kelią“ numatytos savarankiško kalbų mokymosi priemonės padeda vietos bendruomenės atstovams efektyviau bendrauti užsienio kalbomis, taip skatinant verslumą, mažinant nedarbo lygį, sėkmingai integruojant specialiųjų poreikių grupes į visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą“, – sakė bibliotekos vadovė. 

Vietos bendruomenę užsienio kalbų užsimojusi mokyti Karolinos Praniauskaitės biblioteka yra įsigijusi modernią kalbų mokymosi įrangą: ja naudojamasi taikant daugiau nei 40 skirtingų mokymosi metodų, įdiegta balso atpažinimo ir vertinimo funkcija.

Bibliotekoje sutikta Telšių švietimo centro metodininkė Nijolė Vaičekauskė papasakojo, kad šiuolaikiniam žmogui kalboms mokytis dažnai stinga laiko, todėl būtina rasti metodus, kaip šį procesą padaryti patogų. Pavyzdžiui – sudaryti sąlygas kalbų mokytis bėgiojant, dirbant virtuvėje ar sode, išėjus pasivaikščioti, elektronines mokymosi pamokas nusikopijuojant į mobilųjį įrenginį.

Šiemet 45 Lietuvos viešosios bibliotekos kartu su partneriais įgyvendina Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, kuriais siekiama gerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas, atnaujinant infrastruktūrą, bibliotekoms plėsti savo paslaugų pasiūlą ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso bibliotekų projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Projektus jos turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.