Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. liepos 1 d.

Europos mokslinių bibliotekų asociacijos konferencija Helsinkyje

Birželio 29 d. – liepos 1 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas dalyvavo Helsinkyje vykusioje 45-ojoje Europos mokslinių bibliotekų asociacijos (LIBER) metinėje konferencijoje, kurios tema „Bibliotekos atveria kelius žinioms“ („Libraries Opening Paths to Knowledge“). Šių metų konferencijos tema buvo skirta bibliotekų vaidmeniui skatinant atvirą mokslą ir kuriant naują požiūrį į akademines bendruomenes.

Prieigos prie žinių užtikrinimas visuomet buvo viena iš pagrindinių mokslinių bibliotekų paskirčių. Tačiau šiandieniniame skaitmeniniame amžiuje, plečiantis atviram mokslui, tai reiškia ne tik prieigą prie turinio, bet ir naujų sąveikos kelių su turiniu atvėrimą, naujų žinių ir duomenų kūrimą.

Konferencijoje vyko 12 pagrindinių sesijų, kuriose buvo diskutuojama, dalijamasi patirtimi apie atviro mokslo prieigos, infrastruktūros plėtojimą, teisinį reglamentavimą, duomenų turinį ir procesus. Taip pat buvo akcentuojama bibliotekų kaip leidėjų, „laboratorijų“ funkcijos, vartotojams patrauklesnė duomenų prieiga.

Bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko teigimu, šiandien bibliotekų specialistų bendruomenei ypač aktualios tokios temos, kaip bibliotekų ir tyrimų duomenų valdymas, atviro mokslo svarba bibliotekos veikloje, naujos kartos bibliotekų sistema Europoje ir lankytojų pasitenkinimo didinimas bibliotekose.

Europos mokslinių bibliotekų asociacija, įkurta 1971 metais, vienija daugiau kaip 400 nacionalinių, universitetų ir kitų bibliotekų iš 40 pasaulio valstybių. Metinė asociacijos konferencija yra vienas iš svarbiausių renginių, skirtų mokslinių bibliotekų specialistams. 45-ąją metinę LIBER konferenciją surengė Suomijos nacionalinė biblioteka, Helsinkio universiteto biblioteka ir Suomijos mokslinių bibliotekų asociacija. Konferencijoje dalyvavo daugiau nei 500 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių.