Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 17 d.

Nacionalinė biblioteka Europos Parlamente pademonstruos virtualiosios realybės bibliotekų pristatymą

Spalio 18–19 dienomis Europos Parlamente Briuselyje vyks tarptautinė bibliotekų paroda „Generation Code: Born at the Library“. Interaktyvi paroda rengiama Europos programavimo savaitės metu. Ji atspindės, kaip bibliotekos patenkina skaitmeninio amžiaus iššūkius, kasdien gerindamos jaunų bei vyresnės kartos europiečių skaitmeninius įgūdžius. Parodoje pirmą kartą bus parodytas Nacionalinės bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ sukurtas virtualiosios realybės bibliotekų pristatymas – „Laiko portalas“.

„Laiko portalas“ – tai virtualiosios realybės pristatymas, kuris, naudojant specialius akinius ir kitas modernias technologijas, sudaro galimybę žmonėms bibliotekoje keliauti laiku ir patiems pamatyti istorinius įvykius bei asmenybes. Portalas pagelbės žmonėms nusikelti prie žymiosios italų renesanso menininko Rafaelio freskos „Atėnų mokykla“, susitikti su graikų išminčiais Aristoteliu, Pitagoru bei Platonu ir su jais pabendrauti. Šia ekspozicija siekiama parodyti, jog modernioje bibliotekoje žmonės žinių gali gauti ne tik tradiciniu būdu, bet ir „patirti“ informaciją pasitelkdami pažangias technologijas. Tai yra vienas iš būdų, kaip bibliotekos padeda įtraukti visuomenę naudotis technologinėmis naujovėmis. Parodos dalyviams taip pat bus pristatytas projektas „Bibliotekos pažangai 2“, kuris irgi prisideda prie Lietuvos gyventojų skaitmeninio raštingumo gerinimo bei viešųjų bibliotekų modernizavimo.

Parodos „Generation Code“ metu visos dalyvaujančios bibliotekos ir organizacijos Europos Parlamento nariams bei darbuotojams atvers įdomų programavimo bei robotikos pasaulį, pasitelkdamos smagias interaktyvias veiklas, pademonstruos šių dienų bibliotekų paslaugas, supažindinančias žmones su naujomis technologijomis. Europos Sąjungos politikos formuotojams norima parodyti, kad viešosios bibliotekos yra svarbi infrastruktūros dalis įgyvendinant Europos naujų įgūdžių darbotvarkę (angl. The New Skills Agenda for Europe) ir kuriant bendrą skaitmeninę rinką – be viešųjų bibliotekų pagalbos daugelio žmonių šie pokyčiai nepasieks. Taip pat bus akcentuojama, kad, siūlydamos tokias inovatyvias paslaugas kaip programavimas, viešosios bibliotekos didina savo vaidmenį vietos bendruomenėms, nes suteikia žmonėms galimybę gerinti vis paklausesnius skaitmeninius įgūdžius.

Parodos lankytojai galės dalyvauti ir dirbtuvėse. Interaktyvioji veikla apims programavimą, robotiką, 3D spausdinimą, virtualiosios realybės patyrimą, mokymus, kaip naudotis išmaniaisiais įrenginiais.

Parodoje „Generation Code“ dalyvaus daugiau kaip 10 viešųjų bibliotekų iš Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Ispanijos, Vokietijos, Belgijos, Rumunijos, Lenkijos, Estijos, Prancūzijos, tarptautinių organizacijų atstovai. Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai atstovaus projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovas Eugenijus Stratilatovas ir dalis projekto darbuotojų.

Daugiau apie parodą: http://www.publiclibraries2020.eu/content/generation-code