Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 25 d.

Bibliotekų erdvė „Litexpo“ mugėje „Mokykla 2016“

Lietuvos parodų ir kongreso centre „Litexpo“ Vilniuje šiandien prasideda paroda „Mokykla 2016“. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka joje pristato savo stendą – bibliotekų erdvę. Tai reikšmingas Bibliotekų metų renginys, kuriuo siekiama skatinti bibliotekų ir mokyklų dialogą.

Viešosios bibliotekos, bendradarbiaudamos su mokyklomis, gali sėkmingai prisidėti prie mokinių formaliojo ir neformaliojo švietimo, kurti patrauklias skaitymo erdves, taikydamos šiuolaikines komunikacijų technologijas skaitymui motyvuoti.

Kviečiame apsilankyti bibliotekų erdvėje ir susipažinti su kultūrine ir edukacine veikla, kuri ugdo mokinių kūrybiškumą, kultūrinį ir informacinį raštingumą, kuria saugią ir skatinančią saviraišką mokymosi aplinką, plėtoja viešosios bibliotekos ir mokyklos partnerystę.

Šioje erdvėje vyks susitikimai ir pokalbiai su knygų autoriais, kūrybinių programų, skirtų mokiniams, iniciatoriais, vaikų knygų meno specialistais, dalyvavusiais vaikų vasaros skaitymų programų kūrybinėje veikloje. Gerosios patirties turinčios bibliotekos, tarp jų ir mokyklų, kalbės apie konkrečias skaitymo skatinimo programas. Taip pat čia bus rengiami profesinės bendruomenės susitikimai, aptariamos inovatyvios mokyklų ir viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo iniciatyvos.

Rašytojas Tomas S. Butkus su vaikais bendraus kūrybinėse dirbtuvėse, kur bus siekiama lavinti mažųjų erdvinį mąstymą, supažindinti juos su pagrindiniais kūrybos principais ir ieškoti sąsajų su mus supančia aplinka.

Vilniaus „Lėlės“ teatro režisierius Rimas Driežis pristatys popieriaus teatrą, kaip lavinamąją ir pramoginę priemonę mokinių kūrybinei veiklai skatinti, taip pat pademonstruos, kaip vaizdinėmis priemonėmis lavinti vaizduotę ir įsiminti perskaitytą tekstą. Bet to, režisierius su lankytojais pasidalys patarimais apie mirioramų panaudojimą popamokinėje veikloje.

VšĮ „Laikas skaityti“ direktorė Rūta Elijošaitytė pristatys „Knygų Kalėdų“ akciją, supažindins su kitomis skaitymo skatinimo iniciatyvomis Lietuvoje ir ateinančių metų planais.

Kita stende rengiamo dialogo su lankytojais tema – akcija „Metų knygos rinkimai 2016“. Akciją ir jos renginius pristatys Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistai ir „Metų knygos rinkimų 2016“ knygų autoriai.

Be to, stende bus pristatyti dar du Nacionalinės bibliotekos sėkmingai vykdomi projektai, skirti jaunimui: „Pokalbiai apie emigraciją“ ir interneto svetainė epaveldas.lt, kurioje galima rasti mokykloms aktualios lietuvių literatūros klasikos kūrinių.

Be savo stendo, Nacionalinės bibliotekos atstovai dalyvaus ir bendruose mugės renginiuose. Lapkričio 25 d. 12–12.45 val. ir 26 d. 11–12.30 val. mokytojų kambario erdvėje Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistės Inga Mitunevičiūtė ir Eglė Baliutavičiūtė dalysis patirtimi apie knygų skaitytojų klubus.

Lapkričio 26 d. 15 val. 3.2 salėje vyks diskusija „Ar šiuolaikiniai paaugliai atranda knygose save?“ Pastaruoju metu padidėjo dėmesys paauglių literatūrai, gausėja ir lietuvių autorių šiam adresatui parašytų knygų. Kokius klausimus jos kelia? Kokios raiškos naujovės pastebimos? Ar šiuolaikinės knygos gali konkuruoti su paauglių klasika? Ar jos apskritai skatina skaityti? Į šiuos klausimus bandys atsakyti Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vyriausiasis tyrėjas-ekspertas, literatūros kritikas doc. dr. Kęstutis Urba, literatūros kritikė, skaitymo tyrėja Eglė Baliutavičiūtė ir rašytoja Daina Opolskaitė.

Bibliotekų stendą rasite „Litexpo“ 3 parodų salėje. Paroda veiks lapkričio 25–26 dienomis.

Renginių programą rasite paspaudę šią nuorodą.

Bibl stend maketas