Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 26 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – konferencija ir paroda, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui

2024 m. gegužės 1 d. žymi svarbų etapą Lietuvai – dvidešimtmetį nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES).

Ši sukaktis – gera proga apmąstyti, kaip ES narystė per du dešimtmečius paveikė mūsų šalies raidą, koks buvo Lietuvos kelias nuo 2003 m. referendumo ir įstojimo į ES 2004 m. iki šių dienų. Užsienio reikalų ministerija su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka organizavo Lietuvos narystės ES dvidešimtmečiui skirtą konferenciją „Lietuva Europos Sąjungoje: 20 metų narystės patirtys ir perspektyvos“. Konferencijoje diplomatai, institucijų atstovai, akademikai ir pilietinės visuomenės nariai apžvelgė svarbiausius įvykius, lėmusius Lietuvos integraciją į ES, aptarė naujausias Lietuvos ir Europos politikos kryptis, įvertino tolesnes Lietuvos ir ES vystymosi perspektyvas.

Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva Nacionalinė biblioteka su partneriais parengė ir parodą #mES20. Ji pasakoja apie ilgą ir sudėtingą kelią, kurį atkūrusi nepriklausomybę nuėjo Lietuva, siekdama integruotis į Europos Bendriją.

Parodą, kurioje vizualiai atskleidžiama Lietuvos kelio į Europos Sąjungą istorija, sudarymo koncepciją pristatė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Valstybingumo centro vadovė dr. Ilona Strumickienė. Sveikinimo žodį tarė Nacionalinės bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė, užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos vadovė Inga Zakšauskienė.

Nacionalinės bibliotekos vadovė A. Žilinskienė priminė, kad, prasidėjus Lietuvos stojimo į ES procesams, Lietuvos nacionalinė biblioteka tapo vienu svarbiausių informacijos apie Europos Sąjungą šaltinių. „Čia buvo įsteigtas Tarptautinių organizacijų dokumentų skyrius, veikė Europos Tarybos ir tarptautinių dokumentų skaitykla. Biblioteka tapo depozitine Europos Sąjungos biblioteka, kurioje sukauptas išsamus spausdintinių ir elektroninių dokumentų fondas apie Europos Sąjungą“, – pažymėjo A. Žilinskienė.

Paroda vaizdžiai pristato, kaip buvo kuriamos ir stiprinamos santykių su Europos Bendrija gijos, pradedant pirmaisiais oficialiais susitikimais ir sutarčių pasirašymu, baigiant derybomis dėl narystės Europos Sąjungoje ir visuomenės nuomonės formavimu šiuo klausimu. Ypatingas dėmesys skiriamas 2003 m. referendumui – jis itin reikšmingas Lietuvos narystei Europos Sąjungoje – ir pirmiesiems metams Europos Sąjungoje, lėmusiems daugybę tiek politinės, tiek ekonominės šalies plėtros pokyčių.

Po eksponavimo Nacionalinėje bibliotekoje (iki birželio 9 d.) ši paroda keliaus į kitus Lietuvos miestus: Pakruojį, Lazdijus, Šilutę. Tikimasi, kad kitais metais jos geografija išsiplės dar labiau.

Daugiau apie parodą #mES20 čia.