Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 17 d.

Sukurta bibliotekoje: virtualios parodos

„Google“ paieška įvedus frazę „virtualios parodos bibliotekose“ siūlo net 228 000 nuorodų į informacinius šaltinius apie įvairiausias parodas, kurias virtualioje erdvėje sukūrė ir paskelbė bibliotekos.

Lietuvos bibliotekos šią veiklą pradėjo plėtoti atsiradus galimybėms: kai buvo pradėtos kurti bibliotekų interneto svetainės. Daugumoje Lietuvos viešųjų bibliotekų (taip pat ir muziejuose, archyvuose) tai įvyko 1999–2000 m. Dabar reta Lietuvos viešoji biblioteka savo interneto svetainėje neturi atskiros virtualių parodų nuorodos. Ją atvėrus galima susipažinti su tokių parodų archyvu ir, žinoma, saugiai ir patogiai apžiūrėti naujausias parodas.

Didžiausi tokių parodų pranašumai: jos prieinamos dideliam visuomenės ratui. Šiandien virtuali paroda gali perteikti informaciją labai paveikiai ir originaliai. Virtualios parodos yra patogios ir tuo, kad jas galima daryti daugiasluoksnes: tai ir skenuoti leidiniai, dokumentai, kartografija, foto-, vaizdo, garso medžiaga ir kt. Jų rengėjų pasirinkta navigacija žiūrovą gali vesti tokiu keliu, kokiu parodos rengėjas mano esant reikalinga. Virtualios parodos labai parankios tiems, kas dėl didelio nuotolio, sveikatos sutrikimų, finansinių nesklandumų, o šiuo metu ir dėl karantino ribojimų negali apsilankyti stacionariose parodose.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojai temines virtualias parodas pradėjo rengti kiek vėliau, prasidėjus rekonstrukcijai (2008 m. pabaigoje), – laikinai netekus ekspozicinių erdvių. Skaičiuojama, kad per mėnesį Nacionalinės bibliotekos virtualias parodas aplanko keli šimtai žmonių. Dėl pandemijos tokių parodų rengimas vėl išpopuliarėjo.

Nuoširdžiai rekomenduojame rasti laiko ir leistis į naujų žinių ir potyrių medžioklę, aplankant Lietuvos bibliotekų interneto svetainėse esančias virtualias parodas.

Antrame ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojime kviečiame apsilankyti Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojų parengtoje naujausioje parodoje „Šviesos pakylėtas“. Tai fotomenininko Stasio Povilaičio autorinių fotografijų paroda, skirta Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus 60 metų jubiliejui.

Abu fotomenininkus – S. Povilaitį ir A. Aleksandravičių – sieja per trisdešimtį metų trunkanti draugystė. Parodoje autorius eksponuoja apie 30 fotografijų, kuriose užfiksuotos įvairios jo bičiulio būsenos, gyvenimo ir kūrybos akimirkos.

„Čia mūsų gyvenimas. Gražių akimirkų turėjome su Algimantu. Fotografija kaip vynas. Kuo labiau sensta, tuo labiau gerėja“, – sako parodos autorius S. Povilaitis.

Kviečiame aplankyti virtualią parodą „Šviesos pakylėtas“.

Parodos turinys

Pirmas ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimas čia.