Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 31 d.

Sukurta bibliotekoje: regionų viešųjų bibliotekų ir JAV ambasados Vilniuje mokymai

Tęsiame pasakojimų ciklą „Sukurta bibliotekoje“ – apie šalies viešųjų bibliotekų kokybiškai ir kiekybiškai naują raidos etapą integruojantis į šiuolaikinį moderniųjų technologijų pasaulį, kuriant inovatyvius produktus, įdomias iniciatyvas, pažangias paslaugas.

Aštuntame ciklo pasakojime pristatome trečius metus tebesitęsiantį JAV ambasados Vilniuje, Lietuvos anglų kalbos mokytojų asociacijos (LAKMA) ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos bendrą iniciatyvą – projektą „Keičiu savo gyvenimą per anglų kalbą“ (angl. Changing My Life Through English). Tai anglų kalbos kursai regionų 50+ amžiaus grupės žmonėms, kurie mokosi anglų kalbos A1 ir A2 lygiu. Projektas suteikia galimybę ne tik mokytis anglų kalbos, bet ir supažindina su amerikietiška kultūra, šeimos tradicijomis, šventėmis.

Šis projektas – dar vienas pavyzdys, kaip bibliotekos sudaro puikias sąlygas mokytis ir tobulėti visą gyvenimą. Prasidėję 2019 metais, mokymai bus tęsiami ir 2021-aisiais. Projektą finansuojanti JAV ambasada Vilniuje džiaugiasi, kad kasmet plečiasi besimokančiųjų geografija ir didėja studentų skaičius. Mokymuose sėkmingai dalyvauja Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus, Marijampolės savivaldybės Petro Kriaučiūno, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės, Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko, Utenos A. ir M. Miškinių, Radviliškio, Varėnos, Švenčionių ir kt. viešosios bibliotekos.

Socialiniuose tinkluose specialiai šiam projektui sukurta šviečiamojo pobūdžio svetainė Changing My Life Through English. Joje mokymų dalyviai dalijasi savo įspūdžiais, nuotraukomis, informacija, sveikinimais. Čia galima išmokti net amerikietiškos virtuvės receptų, kuriais dalijasi ir pats JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas.

Projektas „Keičiu savo gyvenimą per anglų kalbą“ – tai ir konkretus kultūrinės diplomatijos pavyzdys. Štai Kretingos biblioteka džiaugiasi, kad šį rudenį su mokymų dalyviais susitiko JAV kultūros atašė Lietuvoje Caitlin Elise Nettleton. Viešnia kursų dalyvius supažindino su amerikietiškos šventės – Helovino – ištakomis ir tradicijomis. JAV ambasados viešųjų ryšių specialistė Catherine Cullinan skaitė paskaitą apie Padėkos dienos atsiradimo istoriją, papasakojo, kaip ji švenčiama šiandien. LCC tarptautinio universiteto Anglų kalbos katedros vedėja prof. Robin Gingerich pristatė Amerikoje ir jos šeimoje puoselėjamas Kalėdų šventės tradicijas. Pavasarį buvusi JAV kultūros atašė Meghan Luckett su šeima viešėjo bibliotekoje, bendravo su jaunimu ir kursų lankytojais, bibliotekai padovanojo knygų anglų kalba. Projektas tiek Kretingoje, tiek ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose sulaukė sėkmės ir bus vykdomas toliau.

Kaip sakė Albertas Einšteinas: „Mokymasis yra kažkas, ko negalite baigti“ (angl. Education is something that you cannot finish).

Palinkėkime visiems besimokantiesiems smagaus mokymosi ir sėkmės!

Kitus ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimus rasite čia.