Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 10 d.

S. Žvirgždo paskaitų ciklas: „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – modernizmo Lietuvos fotografijoje pradininkas“

Kviečiame į Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – modernizmo Lietuvos fotografijoje pradininkas“. Tai – antroji paskaita iš 10 susitikimų ciklo.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų, ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. Yra daugelio fotografinių leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ir bendraautoris.

Vartant Lietuvos fotografijos istorijos puslapius, nesunku pastebėti, kad fotografija nuo pat jos išradimo domėjosi dailininkai, muzikai, literatai, o Sankt Peterburgo dailės akademiją baigęs Aleksandras Strausas ir Vilniaus piešimo mokyklos absolventas Stanislovas Filibertas Fleury net tapo profesionaliais fotografais. O Mikalojus Konstantinas Čiurlionis? Kažin ar jo fotografiją galima traktuoti kaip laikiną pomėgį atskirai nuo visos kūrybos ir interesų platumo. Įžymaus mūsų menininko – tapytojo, grafiko ir kompozitoriaus – fotografijos, kaip atskira kūrybos sritis, dar palyginti mažai tyrinėtos ir įvertintos. Panagrinėti šios asmenybės mažai kam pažinų palikimą kviečiame šį trečiadienį vyksiančioje paskaitoje.

Renginys vyks sausio 11 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. Konferencijų salėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas atviras.

Kitos ciklo paskaitos

Sausio 18 d. – „Lietuvos fotografija I pasaulinio karo vokiečių periodinėje spaudoje, leidiniuose, atvirukuose“
Sausio 25 d. – „Lietuvos fotografija pasaulinėse parodose“
Vasario 1 d. – „Lietuvos fotografijos mokykla“
Vasario 8 d. – „Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?“
Vasario 15 d. – „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“
Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.