Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 24 d.

S. Žvirgždo paskaitų ciklas: „Lietuvos fotografija pasaulinėse parodose“

Kviečiame į Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą „Lietuvos fotografija pasaulinėse parodose“. Tai jau ketvirtoji paskaita iš 10 susitikimų ciklo, tad dar nebuvusius raginame suskubti – ciklas įpusėjo.

Tautinio atgimimo sąjūdis suvienijo lietuvių tautą kovai su carizmu, iškėlė kalbos ir kultūros savitumą, Lietuvos kaip tautinės valstybės idėją. Reikėjo duoti žinią pasauliui, pranešti, kad egzistuoja viena iš seniausių Europos tautų – lietuviai. 1900 m. pasaulinėje Paryžiaus parodoje žinia apie spaudos draudimą pirmą kartą iškelta tarptautiniu mastu. 1937 m. tarptautinėje Paryžiaus parodoje „Menas ir technika šiuolaikiniame gyvenime“ Lietuvai jau nebereikėjo priminti apie savo egzistavimą: ji jau buvo įsirašiusi į Europos valstybių žemėlapį ir aktyviai kūrė naują gyvenimą. Porą metų vėliau – 1939-aisiais – Lietuvos fotografai dalyvavo Niujorko tarptautinėje parodoje „Rytojaus pasaulis“. Apžvelgus visas šias parodas, kyla klausimas, kas gi jas sieja? Tai ir dar daugiau sužinosite apsilankę paskaitoje.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks sausio 25 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Vasario 1 d. – „Lietuvos fotografijos mokykla“
Vasario 8 d. – „Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?“
Vasario 15 d. – „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“
Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.