Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 12 d.

Adolfo Damušio demokratijos studijų centras veiks Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje trečiadienį lankėsi Lietuvos Respublikos ambasadorė Danijos Karalystėje ir Islandijos Respublikai Gintė Bernadeta Damušis. Per ambasadorės viešnagę Vilniuje buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp Nacionalinės bibliotekos, Mykolo Romerio universiteto (MRU) ir Damušių šeimos, pagal kurią centras bus perkeltas į Nacionalinės bibliotekos erdves. „Centro atsiradimas bibliotekoje gerokai praturtins demokratijos ištakų Lietuvoje tyrimus, atvers naujų galimybių šios srities projektams“, – sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Nacionalinė biblioteka, turėdama šiuolaikinę infrastruktūrą ir nelygstamus šaltinius tyrimams, sudarys sąlygas Adolfo Damušio demokratijos studijų centro veiklai. Oficialiam A. Damušio demokratijos studijų centro atidarymui bus skirta speciali konferencija, kuri numatoma birželio 16–18 dienomis Nacionalinėje bibliotekoje.

A. Damušis (1908–2003) – Lietuvos chemikas, cemento pramonės Lietuvoje vienas pradininkų, mokslininkas išradėjas, iškilus pasipriešinimo sovietiniam ir nacistiniam režimams veikėjas, Kauno technologijos universiteto garbės daktaras.

A. Damušio veiklą aukštai įvertino popiežius Jonas Paulius II – apdovanojo Šv. Silvestro ordinu. Lietuvos Respublikos prezidentas Algirdas Brazauskas už itin reikšmingus asmeninius nuopelnus ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, taip pat ilgametį ir sąžiningą darbą Lietuvos valstybei A. Damušį apdovanojo 3-iojo laipsnio Vyčio Kryžiaus ordinu.

MRU ir Damušių šeima 2013 m. universitete įkūrė A. Damušio demokratijos studijų centrą, kurio tikslas – tirti nepriklausomos Lietuvos ir okupacijų laikotarpio lietuvių demokratinės minties tradiciją, atskleisti ir įtvirtinti jos sąsajas su dabarties demokratinėmis vertybėmis, priminti visuomenei asmenybių, nuosekliai gynusių ir brandinusių demokratinę mintį Lietuvoje ir išeivijoje, vardus ir intelektinį paveldą.

„Šis vardas susieja mus su autentiška lietuviška demokratijos tradicija, turinčia ryškų tautinį atspalvį, krikščionišką foną ir aiškiai vakarietišką orientaciją“, – apie A. Damušio demokratijos studijų centrą sakė dr. Giedrius Viliūnas, buvęs MRU prorektorius, dabartinis švietimo ir mokslo viceministras.

A. Damušio, kitų krikščioniškos ir demokratinės politinės minties atstovų idėjos, pasak centro vadovo Vidmanto Valiušaičio, „gali padėti atgaivinti socialinį dėmenį praradusią Lietuvos politiką“. Jis išreiškė pagarbą ir padėką MRU už centro įsteigimą ir visapusišką globą jo veiklos metais.