Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 26 d.

Bibliotekų savaitė Nacionalinėje bibliotekoje: „Kūrybos pristatymai“

Kviečiame išsamiau susipažinti su Nacionalinėje bibliotekoje vyksiančiais Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiais. Pristatome susitikimus, kuriuos priskyrėme „Kūrybos pristatymams“. Tai – gausiausia renginių grupė, kviečianti susipažinti su įvairių sričių kūrėjais ir pasigėrėti jų darbo rezultatais.


„Metai“ bibliotekoje: balandis
Balandžio 24 d. 18 val. Meno erdvė (V a.).

Balandžio mėnesiui persiritus į antrąją pusę, kviečiame į naujausio Lietuvos rašytojų sąjungos leidžiamo mėnraščio „Metai“ numerio sutiktuves. Pagrindines numerio temas pristatys autoriai Arūnas Spraunius, Algis Kalėda, Arvydas Valionis ir Regimantas Tamošaitis. Susitikimą ves žurnalo vyriausiasis redaktorius Antanas Šimkus.


Filmas „Senekos diena“ 
Balandžio 25 d. 16.30 val. Kino salė (V a.). 

Drauge su kūrybine grupe auditorijai pristatysime Režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmą „Senekos diena“, taip pat kviesime ir pažiūrėti šį filmą.

„Senekos diena“ visuomenei pristatytas 2016 m., prie jo kūrimo prisidėjo ir prodiuseriai iš Latvijos ir Estijos. Filme pasakojama apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakares ir mūsų dienas. Keli aštuoniolikmečiai paskutiniais sovietmečio metais įkuria „Senekos“ draugiją, kurios narių šūkis: „Gyvenk kiekvieną dieną taip, tarsi ji būtų paskutinė.“ Po dvidešimt penkerių metų filmo herojus vis dažniau prisimena save, kadaise jaunystėje atsisakiusį gilių jausmų. Nusivylimo savimi kartėlis pastūmėja herojų prisiminti gyvenimo akimirkas, kurios grąžina savigarbos jausmą, sutaiko su realybe. Pasak režisieriaus K. Vildžiūno, „Senekos diena“ yra filmas apie gebėjimą nugalėti inerciją, apie pastangas kasdienybėje įžvelgti viltį nepaisant nuoskaudų, praradimų, baimių.

Filme vaidina Dainius Gavenonis, Elžbieta Latėnaitė, Marijus Mažūnas, Vesta Grabštaitė, Arūnas Storpirštis, Arūnas Sakalauskas, Ina Marija Bartaitė, Emilija Latėnaitė, Ričardas Vitkaitis, Daiva Rudokaitė ir kiti.

2016 m. JAV kino meno ir mokslo akademijos patvirtinto „Oskaro“ komiteto Lietuvoje sprendimu šis filmas buvo pripažintas nusipelniusiu siekti apdovanojimo užsienio filmų skiltyje.

2017 m. už vaidmenį filme „Senekos diena“ aktorius Dainius Gavenonis nominuotas tapti Geriausiu metų Lietuvos kino aktoriumi.


Poezijos skaitymai
Balandžio 26 d. 16.30 val. Bendradarbystės erdvė (III a.).

Klausysimės teatro ir televizijos aktorės Jūratės Viliūnaitės skaitomų Juditos Vaičiūnaitės kanonų Barborai Radvilaitei.

J. Vaičiūnaitė – XX a. II p. gyvenusi poetė modernistė ir vertėja. Pirmuosius eilėraščius išspausdino 1956 m., o 1960 m. pasirodė ir jos pirmasis poezijos rinkinys „Pavasario akvarelės“. Vėliau išleido nemažai eilėraščių rinkinių, rašė ir pasakas vaikams, vertė užsienio autorių kūrybą į lietuvių kalbą.


Filmas „Vasara baigiasi rudenį“
Balandžio 27 d. 17.30 val. Kino salė (V a.).

Pagal Romualdo Granausko scenarijų kurtame Gyčio Lukšo filme „Vasara baigiasi rudenį“ (1982 m.) pasakojama gyvenimiška drama apie meilės trikampyje atsidūrusius tėvą ir sūnų, siužete subtiliai įkomponuotos Lietuvos istorinės realijos.

Tai jau ketvirtasis iš šešių Nacionalinėje bibliotekoje suplanuotų kino vakarų su režisieriumi Gyčiu Lukšu, 2016 m. įvertintu Nacionaline kultūros ir meno premija už viso gyvenimo nuopelnus ir kūrybišką nacionalinės literatūros interpretaciją kino kalba.

Kodėl leidimo statyti šią kino juostą teko laukti net 8 metus, kaip cenzūra išleido į kino teatrų ekranus filmą, kuriame skamba Lietuvos partizanų daina, kaip klostėsi režisieriaus kūrybinis bendradarbiavimas su Algimantu Masiuliu ir kitais filmo aktoriais – atsakymus į šiuos ar kitus klausimus, susijusius su filmo siužetu, jo kūrimo ir likimo aplinkybėmis išgirsime iš filmo režisieriaus, kuris, kaip jau tapo įprasta per ciklo vakarus, žiūrės filmą drauge su auditorija.

Filme „Vasara baigiasi rudenį“ vaidina Vaiva Mainelytė, A. Masiulis, Valentinas Masalskis ir kt.

Kviečiame žiūrėti, dalintis įspūdžiais ir bendrauti.


„Ellex Valiunas“ kolekcijos albumo „Ne vien grožis“ pristatymas
Balandžio 27 d. 18 val. Meno erdvė (V a.).

Renginyje pristatysime 2012 m. išleistą albumą „Ne vien grožis“, skirtą moters atvaizdui „Ellex Valiunas“ meno kolekcijoje. Albume pateikti įvairiomis technikomis atlikti dailės kūriniai, atspindėję įvairių epochų dailininkų žvilgsnį į moterį – amžiną meno kūrybos objektą, o dažnai – ir įkvėpėją. Apie leidinį ir parodą papasakos albumo autorė ir to paties pavadinimo parodos kuratorė Giedrė Jankevičiūtė. Renginyje dalyvaus „Ellex Valiunas“ meno albumų leidybos projekto vadovė Jurgita Semenauskienė, , idėjomis moterų mene tema pasidalins nuo balandžio 14 d. Nacionalinėje dailės galerijoje veikiančių parodų „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918–1940“ ir „M/A\G/M\A. Kūnas ir žodžiai Italijos ir Lietuvos moterų mene nuo 1965 metų iki šių dienų“ kuratorės Ieva Burbaitė ir Laima Kreivytė.

Tai – antrasis susitikimas iš Nacionalinėje bibliotekoje vykstančio renginių ciklo, kuriuo pristatomi septyni leidiniai, skirti „Ellex Valiunas“, vienai reikšmingiausių privačių meno kolekcijų Lietuvoje, atspindėti ir praplėsti pažintį su Lietuvos dailės fondo veikla. Joje sukaupta apie 1000 tapybos darbų, daugiau nei 260 skulptūrų, liaudies meno, senosios grafikos, žemėlapių ir knygų pavyzdžių. Kolekcija dažnai pristatoma parodose, serijomis leidžiamuose albumuose ir internetinėje erdvėje. Šiuose renginiuose supažindiname visuomenę su Lietuvos dailės fondo veikla, susitinkame su kolekcininkais, istorikais, menotyrininkais ir albumų sudarytojais.


Susitikimas su žurnalu „Šluota“
Balandžio 28 d. 17 val. Konferencijų salėje (V a.).

Susitikime Majamio universiteto (JAV) antropologijos docentė dr. Neringa Klumbytė skaitys pranešimą tema „Prarastas juokas: slaptumo politika satyros ir humoro žurnale „Šluota“.

Doc. dr. N. Klumbytė – politikos ir ekonomikos antropologė, dirbanti Lietuvoje, Europos Sąjungoje ir Eurazijoje. Domisi kasdieniu postsocialistinių šalių gyvenimu, nagrinėja nacionalizmo, rinkimų, maisto antropologijos, rinkodaros ir vartojimo, kraštotyros ir kitas plačias temas. Daktaro laipsnį įgijo Pitsburgo universitete.

Žurnalas „Šluota“ leistas 1934–1936 m. ir 1940–1941 m. Kaune, 1956–1994 m., 1995–1998 m. ir 2000–2004 m. Vilniuje. 1934–1936 m. Revoliucinių menininkų grupės vardu žurnalas leistas nelegaliai. Leidinyje buvo spausdinami satyriniai ir humoristiniai rašiniai, taip pat piešiniai ir karikatūros visuomenės, politikos, kultūros, buities temomis.

Po paskaitos vyks diskusija su dailininkais Andriumi Cvirka, Jonu Varnu, Kęstu Šiaulyčiu ir žurnalistu Domu Šniuku.


Daugiau apie Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę skaitykite čia ›

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Įėjimas į visus šiuos renginius laisvas.