Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 1 d.

Didėja judaikos dokumentinio paveldo sklaidos galimybės

Siekiant plėsti bendradarbiavimą su Žydų mokslinių tyrimų institutu (Institute for Jewish Research, YIVO), įsikūrusiu Niujorke (JAV), kad būtų galima tobulinti judaikos dokumentinio paveldo tyrimus, taip pat įgyvendinti skaitmeninės Rytų Europos žydų istorinės atminties bibliotekos „YIVO Vilnius“ kūrimo projektą ir numatyti jo tęstinumą, 2018 m. vasario 1 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje duris atvėrė YIVO erdvė. Joje numatomos veiklos, susijusios su projekto darbų koordinavimu ir efektyvesne Nacionalinėje bibliotekoje saugomo žydų dokumentinio paveldo sklaida.  

Nuo 2015 metų Nacionalinė biblioteka kartu su Lietuvos valstybės centriniu archyvu ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka dalyvauja Edwardo Blanko „YIVO Vilniaus“ kolekcijų projekte, kurio pagrindinė užduotis yra suskaitmeninti šiose institucijose saugomą žydų dokumentinį paveldą ir kartu sutelkti vienoje vietoje po skirtingas atminties institucijas išbarstytus žydų dokumentus. Be to, siekiama visuomenę supažindinti su retais ir unikaliais leidiniais, susijusiais su Rytų Europos žydų visuomeniniu ir kultūriniu gyvenimu, religija, švietimu, mokslu, menu. Šis skaitmeninis dokumentų rinkinys apims didžiausią medžiagos jidiš kalba kolekciją pasaulyje. Dokumentai atspindi daugialypį Lietuvos žydų santykį su šalimi, jos gamta, istorija ir kalbomis, atskleidžia žydų ir jų buvusių kaimynų sąlyčius politiniame ir socialiniame kontekste. Taigi žydų knygos ir dokumentai pristato ne tik žydų – skaitlingiausios tarpukario Lietuvos ir Vilniaus tautinės mažumos istoriją, bet ir jos glaudžius ekonominius, politinius, socialinius saitus su lietuvių ir kitomis šalies bendruomenėmis. Akademinis projekto tikslas – atkurti ir grąžinti į studijų apyvartą nepublikuotuose, iki šiol nežinomuose dokumentuose užfiksuotas žinias apie išskirtinį istorinį ir kultūrinį fenomeną – Rytų Europos žydų bendruomenę, kurioje Lietuvos ir ypač Vilniaus bendruomenės vaidino pagrindinį vaidmenį.

Visi skaitmeninti dokumentai bus prieinami specialiame šiam projektui skirtame portale https://vilnacollections.yivo.org/home, kuris per visą projekto įgyvendinimo laiką bus sistemingai pildomas informacija apie naujausius skaitmenintus dokumentus.