Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 1 d.

Nacionalinėje bibliotekoje Moldovos teisingumo ministro paskaita

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje viešėjo Moldovos teisingumo ministras prof. dr. Alexanderis Tenase ir jį lydintys delegacijos nariai. Ministras A. Tenase ilgus metus ėjo Moldovos Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas, dėstė konstitucinę teisę Moldovos valstybiniame universitete. Profesorius mielai sutiko perskaityti viešą paskaitą teisę studijuojantiems Lietuvos studentams.

Prof. dr. A. Tenase pasveikino susirinkusius su atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybės 100-mečiu ir padėkojo už nuoširdų priėmimą „šviesioje ir erdvioje Nacionalinėje bibliotekoje“, taip pat už Lietuvos teikiamą ilgalaikę pagalbą įgyvendinant Moldovai reikalingas teisės reformas. Svečias pažymėjo, kad viešėdamas Lietuvoje jis stengsis dar labiau sustiprinti dvišalius ryšius.

 Pasak ministro, Moldova, kaip Lietuva ir visa Europos Sąjunga, siekia ir mokosi gerbti europines vertybes,  nori daryti pažangą įgyvendinant Europos Sąjungos asociacijos susitarimą. A. Tenase teigė, kad jiems ypač svarbu užtikrinti teismų sistemos nepriklausomybę, efektyviai kovoti su pinigų plovimu, stiprinti žiniasklaidos laisvę ir pagarbą žmogaus teisėms.

Susitikime taip pat kalbėta apie pastaraisiais metais sėkmingai plėtojamus dvišalius santykius teisingumo srityje. Lietuvos ekspertai dalyvauja Europos Sąjungos programose ir prisideda prie Moldovoje vykdomos teisingumo srities pertvarkos ir konstitucinės teisės stiprinimo.

„Nuoširdžiai priimame Lietuvos patirtį, kad Moldovos eurointegracijos kelias, nepaisant geopolitinių iššūkių, būtų kuo sklandesnis. Norėtųsi didesnės vykdomų reformų spartos šalyje, bet siekiant šių ambicingų tikslų kyla vidinių ir išorinių problemų“, – sakė Moldovos teisingumo ministras. 

Paskaitoje dalyvavo teisingumo ministrė dr. Milda Vainiutė, Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto profesūra ir studentai. Po paskaitos Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. R. Gudauskas svečiams iš Moldovos aprodė atnaujintos bibliotekos erdves, pristatė čia vykdomas veiklas, aptarė bendradarbiavimo galimybes.