Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 9 d.

Baltijos šalių Vyriausybių vadovai atidarė tarptautinę knygų parodą Nacionalinėje bibliotekoje

Kovo 9 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Baltijos Ministrų Tarybos Ministrų Pirmininkų Tarybos susitikimas, taip pat Baltijos šalių ir Lenkijos premjerų susitikimas. Susitikimo metu atidaryta tarptautinė paroda „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygos 1918­–1940“.

Lietuvos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Latvijos Vyriausybės vadovas Māris Kučinskis ir Estijos premjeras Jüri Ratas buvo pakviesti oficialiai atidaryti tarptautinę knygų parodą, kurioje apžvelgiama Latvijos, Estijos ir Lietuvos knygų leidybos veikla XX a. tarp dviejų pasaulinių karų.

Kad garsas apie šią parodą sklistų kuo plačiau, net per visas tris Baltijos šalis, renginio vedėjas Richardas Jonaitis pirmiausia parodą atidaryti pakvietė trimitininką Dominyką Vyšniauską.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas parodos atidaryme pabrėžė, kad unikalioje ekspozicijoje pristatomi jaunų nepriklausomų Baltijos valstybių tarpukario kultūros ir spaudos politiką, leidybą, pasaulinius kokybės standartus atitinkantys to meto spaudos dizaino pavyzdžiai. Pasak prof. dr. R. Gudausko, suklestėjusi knygų leidyba labai greitai buvo brutaliai svetimos valstybės sustabdyta ir uždrausta. „Linkiu, kad tai, kas slypi po žodžiais BUS UŽDRAUSTA, – niekada nepasikartotų. Ir kad tie žodžiai virstų žodžiu ATVIRA“, – teigė renginio šeimininkas.

Pakviestas tarti sveikinimo žodį Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis nurodė, kad tauta stipri tiek, kiek ji puoselėja kalbą, literatūrą, raštiją. „Kol bus gyva kalba, kol bus leidžiamos knygos gimtąja kalba, tol bus gyvos tautos ir stiprios valstybės. Dėkoju visiems, kad turime galimybę pasižiūrėti, kas mus stiprino tarpukariu. Didžiuokimės ir švęskime Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių atkūrimo šimtmetį“, – ragino Lietuvos premjeras.

Estijos premjeras Jüri Ratas, sveikindamas susirinkusius, sakėsi esąs  pagerbtas, kad gali dalyvauti šiame renginyje. Paroda, jo žodžiais, – tai visų trijų Baltijos valstybių rašytinė istorija. Nors trys Baltijos sesės daug kuo skiriasi, bet, J. Rato nuomone, visas tris tautas vienija svarbus dalykas – meilė. „Ta meilė ir padėjo mums šiemet švęsti atkūrimo šimtmečius. Su jubiliejumi, Lietuva, su šimtmečiu, Latvija, su gimtadieniu, Estija!“ – sveikino susirinkusius Estijos premjeras.

Pasak Latvijos Vyriausybės vadovo Mārio Kučinskio, knygos ir skaitymas užima ypatingą vietą mūsų širdyse, jos sudaro genetinę mūsų kodo dalį. „Mano kartos žmonės šias knygas galėjo skaityti tik slapta. Jos leido prisiminti, kad kadaise buvome nepriklausomos valstybės piliečiai. Dabar Baltijos šalims, švenčiančioms savo šimtmečius, būtų pats metas pamąstyti, kokios turėtų būti mūsų valstybės, ir svarbiausia suvokti, kad viskas yra mūsų rankose“, – reziumavo M. Kučinskis.

Po atidarymo svečiai buvo pakviesti apžiūrėti parodą „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygų leidyba ir dizainas 1918–1940“, kuri skiriama kiekvienos iš šių trijų Baltijos valstybių nepriklausomybės atkūrimo  šimtmečiui paminėti. Parodoje atskleidžiama, kad palyginti trumpas nepriklausomybės laikotarpis sudarė puikias sąlygas knygų leidybos raidai.

Nacionalinėje bibliotekoje vykusiame Baltijos šalių ir Lenkijos Ministrų Pirmininkų susitikime aptartas Baltijos valstybių ir Lenkijos bendradarbiavimas, vyko bendra Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos Ministrų Pirmininkų spaudos konferencija.

Vakare, 18 valandą, vyks išsamus šios parodos pristatymas plačiajai visuomenei ir susitikimas su parodos kūrėjais. 

Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje paroda veiks iki gegužės 14 dienos. Vėliau, 2018–2019 metais, bus eksponuojama Taline ir Rygoje.

Susiję straipsniai:


Nuotraukų albumas ›