Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. liepos 16 d.

Draugystės penkiasdešimtmetis paminėtas „LiLaEst 2018“

Liepos 10–13 d. Latvijoje, Duobelės rajone įsikūrusiame kempinge „Niedras“ vykęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionalinių bibliotekų atstovų sąskrydis „LiLaEst 2018“ buvo skirtas ne tik visų trijų šalių nepriklausomybės šimtmečiams, bet ir šios draugystės penkiasdešimtmečio jubiliejui paminėti. Pirmasis „LiLaEst“ 1968 m. buvo surengtas Latvijoje, Lielupėje.

Seminaras prasidėjo pranešimų sesija, kurioje bibliotekų atstovai pristatė, kuo šiandien gyvena jų nacionalinės bibliotekos ir kokie buvo ryškiausi pastarųjų dvejų metų pokyčiai. Estijos nacionalinės bibliotekos veiklą pristatė bibliotekos pasaugų direktorė Kristel Veimann, apie kolegų latvių pažangą papasakojo nacionalinės bibliotekos direktorius Andris Vilkas, o su didžiausiais Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pokyčiais ir įveiktais iššūkiais supažindino generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Kita seminaro dalis buvo skirta paralelinėms kūrybinėms dirbtuvėms. Kiekviena nacionalinė biblioteka buvo parengusi kūrybinį mąstymą skatinančią programą. Latvijos atstovai siūlė dalyvauti komandiniame žaidime „LEGO Serious Play“. Estijos nacionalinės bibliotekos komanda pakvietė kolegas įsitraukti į kitais metais numatomą bibliotekos pastato rekonstrukcijos procesą: modeliuoti naująsias bibliotekos erdves ir kurti jas įveiklinančias paslaugas. Lietuviai „LiLaEst“ dalyviams pasiūlė išbandyti inovatyvią kūrybinę metodiką – mąstymo modeliavimą, paremtą paslaugų kūrimu iš vartotojų perspektyvos.

Oficialiąją programą užbaigė diskusija „Kritinės situacijos ir dabartiniai išsaugojimo iššūkiai nacionalinėse bibliotekose“. Diskusijoje dalyvavo Baltijos šalių nacionalinių bibliotekų direktoriai ir kviestinis svečias – Čekijos nacionalinės bibliotekos direktorius Martinas Kocanda. Renginį moderavo ilgametis Latvijos nacionalinės bibliotekos darbuotojas, dabar Kultūros ministerijos atstovas Uldis Zarinis. Diskusijoje buvo aptartos kritinės situacijos, su kuriomis susiduria ar gali susidurti nacionalinės bibliotekos, nagrinėta fizinių ir skaitmeninių kolekcijų išsaugojimo problema.

Be to, šeimininkai surengė puikią vakaro programą, įsimintiną ekskursiją į Duobelę, kur laukė šventiniai pietūs „LiLaEst“ penkiasdešimtmečio proga. Trečiosios dienos vakaro akcentu tapo tradicinės naujokų krikštynos, jų šiais metais buvo kaip niekada daug.

Daugiau nuotraukų ›