Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 20 d.

Ministras L. Linkevičius susipažino su Judaikos tyrimų centro veikla

Šiandien Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras sulaukė neeilinio lankytojo. Plačiau su padalinio veikla, saugojamais dokumentais panoro susipažinti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara  Lempertienė parodė ministrui L. Linkevičiui tuos spaudinius ir leidinius, kurie jį sudomino per Izraelio Ministro Pirmininko Benjamino Netanyahu vizitą Nacionalinėje bibliotekoje rugpjūčio pabaigoje. Ministras įdėmiai apžiūrėjo Lietuvos žydų bendruomenių metraščius, vaikų literatūrą ir vadovėlius hebrajų ir jidiš kalbomis, Lietuvos ir Vilniaus meninio gyvenimo ir jo atskambių užsienyje pavyzdžius, Vilniaus žydų kultūros institucijų (pvz., Romų leidyklos) artefaktus. Be to, ministro dėmesiui buvo pateikti lietuvių ir žydų dialogą tarpukaryje iliustruojantys spaudiniai. Jis taip pat susipažino su poetui Avromui Suckeveriui skirta paroda, kurios brangiausi eksponatai – tai Vilniaus gete ir iš karto po Antrojo pasaulinio karo surašyti rankraščiai.

Ministras nuoširdžiai džiaugėsi ir stebėjosi, kiek daug vertingų dalykų Nacionalinėje bibliotekoje yra išgelbėta, ir išreiškė įsitikinimą, kad reikalingas kuo platesnis jų viešinimas. A. Suckeverio parodoje Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas atkreipė ministro dėmesį į citatą iš Suckeverio knygos „Žalias akvariumas“: „Ženk per žodžius kaip per minų lauką: vienas klaidingas žvilgsnis, vienas klaidingas judesys, ir visi žodžiai, kuriuos per gyvenimą suvėrei ant savo aortų, išlakstys į šalis kartu su tavim pačiu.“ (Vertė Mindaugas Kvietkauskas.)

Ministras pakomentavo, kad šie išmintingi žodžiai tinka visiems laikams.