Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 19 d.

„Donskiškieji pokalbiai“ apie aktualų ir labai pavojingą L. Donskio „Pilietinį ugdymą“

Padiskutuoti apie piliečio gimimą į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką pakvietė „Donskiškųjų pokalbių“ ciklo organizatoriai – Leonido Donskio fondas ir filosofas, politikas, diskusijos iniciatorius ir moderatorius Arūnas Gelūnas. Šviesaus atminimo filosofas, idėjų istorikas ir politikos kritikas, „Santaros“ narys prof. dr. Leonidas Donskis netoleravo neapykantos ir blogio. Jis buvo didžiojo Europos paveikslo mąstytojas ir gynėjas, todėl nuolat kritikavo antisemitizmo, šovinizmo, rasizmo, fašizmo formas, analizavo jų istoriją. Profesorius rėmėsi sociologo Vytauto Kavolio moralinės vaizduotės samprata ir politinio mąstytojo Aleksandro Štromo viešojo intelektualo idėja. Drąsi, ori valstybės piliečio laikysena neteisybės, tironijos ir bet kokios grėsmės liberaliosios demokratijos vertybėms akivaizdoje buvo viena labiausiai L. Donskį dominusių temų. Organizatoriai garbingai tęsia savo pažadą – groti iš L. Donskio tekstų tarsi iš natų ir kartu pateikti savo svarstymų bei idėjų L. Donskio minčių šviesoje. Šįkart atspirties tašku tapo profesoriaus 2010 metais parašytas pilietiškumo pagrindų vadovėlis 10 klasei „Pilietinis ugdymas“.

Ketvirtoje ciklo diskusijoje dalyvavo moksleivių atstovai ir patyrę šios srities ekspertai: Vytautas Toleikis – pedagogas, visuomenininkas, eseistas, Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos mokytojas, Tomas Balkelis – istorikas, monografijos „Moderniosios Lietuvos kūrimas“ autorius, Judita Akromienė – Europos namų vadovė, Girvydas Duoblys – Pilietinių iniciatyvų centro vadovas, Raminta Matulytė – Lietuvos studentų sąjungos prezidentė.

Vadovėlis „Pilietinis ugdymas“ akademinės švietimo bendruomenės iš karto buvo apibūdintas kaip modernus, novatoriškas, europinis, kitoks. Vadovėlio bendraautoris mokytojas V. Toleikis, prabėgus 8 metams nuo to laiko, kai buvo išleista ši mokymo priemonė, pokalbyje jį pavadino „labai pavojingu ir nemaloniu“. „Stiprėjant Lietuvoje tvirtos rankos ilgesiui, Leonido vadovėlis, skatinantis nesveiką polinkį mąstyti, reflektuoti ir ugdyti jausmus, šiandienos agresyviems politikams yra labai pavojingas ir nemalonus“, – teigė diskusijos dalyvis, ironizavęs, kad „Pilietinis ugdymas“ nebus uždraustų ar deginamų knygų sąraše.

Nemažai daliai lietuvių, tapusiems cinikais, dabar gražūs žodžiai (meilė, draugystė, patriotizmas, laisvė) atrodo tarsi pasityčiojimas, tačiau L. Donskis kalba apie pamatines vertybes, be kurių neišgyventume. Tai, pasak profesoriaus, yra būtina europietiškoms vertybėms įsipareigojusiai asmenybei, gerbiančiai ir saugančiai savo bei kitų žmonių laisvę ir orumą. „Tai vadovėlis apie jausmus, kurie ugdo ir kuria pilietinę visuomenę“, – apie „Pilietinį ugdymą“ yra sakęs L. Donskis.

Pokalbio dalyviai minėjo, kad filosofijos profesoriaus parašytas vadovėlis iš tikro yra knyga, tinkanti įvairaus amžiaus žmonėms, norintiems suvokti esmines tiesas, kaip būti (tapti) piliečiu. Perskaičius ši veikalą, susidaro įspūdis, kad būti piliečiu nėra lengva, nors smagu.

L. Donskis nagrinėjo daugelio rašytojų eseistinius samprotavimus ir literatūros kūrinius kaip svarbų moralinės vaizduotės šaltinį. Ypač  daug dėmesio skyrė distopijų autoriams, tokiems kaip George’as Orwellas, ar disidentų rašytojams, tokiems kaip Milanas Kundera ar Czesławas Miłoszas.

„Šį vadovėlį rašiau galvodamas apie prancūzų rašytojo Giustavo Flobero (Gustave Flaubert) romano „Jausmų ugdymas“ (1869) pavadinimą. Tiesą sakant, pilietinis ugdymas neįmanomas ne tik be minties ir veiksmo, bet ir be jausmų ar jų puoselėjimo. Piliečiu tampama tik nuolat ugdant savyje bendrystės galias, socialumą, pagarbą kitam, lojalumą ir toleranciją. Be bendrų jausmų ir atminties negalimas žmonių ryšys ir įsipareigojimas. Todėl knygoje rėmiausi klasikinės literatūros siužetais, norėdamas išryškinti, kaip meilė, draugystė, patriotizmas ir laisvė sukuria savo šaliai, bendruomenei ir europietiškoms vertybėms įsipareigojusią asmenybę, gerbiančią ir saugančią tiek savo, tiek kitų žmonių laisvę ir orumą. Tai vadovėlis apie jausmus, kurie ugdo pilietį ir kuria pilietinę visuomenę“, – sakė vadovėlio autorius L. Donskis.

Kviečiame susipažinti su įvykusio pokalbio-diskusijos vaizdo įrašu.

Susiję straipsniai:

Daugiau nuotraukų ›