Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 13 d.

Vasario 13 d.: pasaulinės Graikų kalbos dienos minėjimas Nacionalinėje bibliotekoje

Graikijos Respublikos ambasada Lietuvoje ir J. E. ambasadorė dr. Vassiliki Dicopoulou kviečia į renginį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, skirtą graikų kalbai. Graikiškai kalba daugiau nei 18 mln. žmonių Graikijoje, Kipre, aplinkinėse šalyse, taip pat valstybėse, kuriose gyvena graikų: Armėnijoje, Australijoje, Kanadoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Gruzijoje, Vokietijoje, JAV.

Minėjime skambės poezija lietuvių ir graikų kalbomis. Poezijos vertimai bus skaitomi iš neseniai pasirodžiusios graikų poezijos rinktinės „Dovana sidabro eilėraštis“. Poeto, vertėjo ir literatūros kritiko Mariaus Buroko teigimu, tai – vienas iš 2018 metų stebuklų, kad Lietuvos klasikų asociacija sudarė ir sugebėjo išleisti šią graikų poezijos rinktinę.

Knygoje publikuojama keturių žymių XX a. graikų poetų – Giorgio Seferio, Giannio Ritso, Odysseo Elyčio ir Niko Gatso poezija. Šie poetai priskiriami 4-ojo dešimtmečio literatūros kartai, jie padarė didžiulę įtaką šiuolaikinės Graikijos kultūros ir literatūros raidai. Du iš jų – Giorgios Seferis ir Odysseas Elytis – apdovanoti Nobelio literatūros premija.

Nederėtų pamiršti, kad poezija graikų kalba beveik be pertrūkio kuriama jau 2500 metų. Kaip rašoma rinktinės įvade, „graikiškoji tapatybė neįsivaizduojama be antikinio ir bizantiškojo-krikščioniškojo matmens, liaudiškosios kultūros“.

Graikų kalbos dienos minėjime dalyvaus užsienio šalių ambasadoriai, diplomatai, politikai, verslininkai, meno ir pramogų pasaulio atstovai.

Trumpai apie renginį

Data vasario 13 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorė Graikijos Respublikos ambasada
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“