Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 11 d.

Vasario 16-osios proga Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – patriotinės dainos

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas neatsiejamas nuo visoje šalyje skambančių tautinių giesmių ir patriotinių dainų, stiprinančių lietuvių bendrystės ir meilės Tėvynei jausmus. Kai kurios dainos, kurios buvo dainuojamos atkūrus valstybingumą 1918 m., susiliejo su lietuviškumo esme, būrė tautiečius sudėtingiausiais laikotarpiais ir dažnai yra atliekamos iki šiol.

„Priaugančioms kartoms reikia gaivių ir prasmingų dainų“ – taip 1935 m. teigė leidinio „Dainuojam“ autoriai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje vasario 12–17 dienomis jūsų taip pat laukia specialiai atrinktos lietuviškos patriotinės dainos – natos ir vinilinės plokštelės. Natų rinkinyje – nuo „Tautiškos giesmės“, karių ir partizanų dainų, kantatos Vytautui Didžiajam iki Baltijos keliui skirtos muzikos ar „Lietuva brangi“ adaptacijos fortepijonui.

Vinilinėse plokštelėse – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priešaušryje, beveik iš karto po himno atkūrimo, 1989 m. vasario 11 d. Vilniaus arkikatedroje įrašyta „Tautiška giesmė“, Urugvajaus lietuvių 1974 m. išleista „Melodias de Lituania“ su B. Gorbulskio, V. Juozapaičio ir liaudies dainomis bei Laimono Noreikos įgarsintomis eilėmis, žymaus išeivijos Čiurlionio ansamblio (vad. A. Mikulskis)  įrašai ir kita lietuviška muzika.

Vasario 16-osios proga atrinktą lietuviškos patriotinės muzikos repertuarą Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje galima iš karto pagroti sintezatoriumi, o vinilinių plokštelių galima klausytis kokybiška perklausymo įranga. 

Primename, kad lietuviškų vinilinių plokštelių galite klausytis ir portale epaveldas.lt. Paspaudę nuorodą, išgirskite aktoriaus L. Noreikos skaitomą „Lietuva brangi“ jau dabar:

Lietuva brangi skaito Laimonas Noreika

Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos darbo laikas:

pirmadieniais–penktadieniais 8.00–21.00 val.
šeštadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val.

V a., 508 kab.