Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 10 d.

Kovo 12 d.: diskusija „Prezidento rinkimai 2019: įžvalgos ir prognozės“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, siekdama skatinti politinį visuomenės įsitraukimą ir diskusijas, pradeda artėjantiems Respublikos Prezidento rinkimams skirtų renginių ciklą. Pirmasis – kovo 12 d. 18 val. Valstybingumo erdvėje (II a.) vyksianti diskusija „Prezidento rinkimai 2019: įžvalgos ir prognozės“.

Diskutuos ekspertai:

  • Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Ainė Ramonaitė;
  • Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis;
  • visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ direktorė sociologė Rasa Ališauskienė.

Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyriausiasis metodininkas-tyrėjas, VU Komunikacijos fakulteto docentas dr. Andrius Šuminas.

Diskusijos dalyviai apžvelgs ankstesnių rinkimų tendencijas, aptars šios rinkimų kampanijos į politikos lauką atneštas naujoves, pasidalys įžvalgomis ir prognozėmis. „Emocinis komponentas pasirinkimo motyvacijoje yra vienas esminių. Savas ar svetimas, sąžiningas ar nesąžiningas, ar yra arti žmonių – tai yra vieni esminių vertinimų. Išsilavinęs, protingas ir patyręs, bet necharizmatiškas kandidatas nelaimi“, – rudenį portalui LRT.lt konstatavo sociologė dr. R. Ališauskienė.

Šių metų pradžioje komentuodama situaciją tam pačiam portalui rinkėjų elgseną tyrinėjanti prof. dr. A. Ramonaitė atkreipė dėmesį į kitą aspektą: „Nuo Seimo rinkimų praėjo jau nemažai laiko ir, manau, kad atėjo tas metas, kai žmonės nori išreikšti tam tikras pasikeitusias ar nepasikeitusias savo politines preferencijas. Prezidento rinkimai yra ta proga.“ Prof. dr. L. Bielinis su daugeliu kandidatų susidūrė akis į akį, kai drauge su žurnalistu Pauliumi Gritėnu moderavo sausio mėnesį VDU vykusius kandidatų debatus „Prezidento vaidmuo valstybės vidaus politikoje: dabarties problemos ir jų sprendimo būdai“, kuriems visuomenė skyrė itin daug dėmesio.

Nacionalinė biblioteka siekia skatinti ir sąmoningą pačių jauniausių rinkėjų balsavimą: parengta nauja edukacinė programa „Mano klasė renka Lietuvos prezidentą“. Idėjos autorius Matas Baltrukevičius yra politologas, rinkimų ir partinės sistemos tyrėjas. Rengėjai bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos vyriausiąja rinkimų komisija, siekdami užtikrinti, kad programa būtų vykdoma korektiškai ir objektyviai. Daugiau apie edukacinę programą galite sužinoti čia ›

Trumpai apie renginį

Data kovo 12 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›