Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 21 d.

Balandžio 1–28 d.: paroda „Džiaugsmo sulaukę: šv. Velykų sveikinimai ir liudijimai“

Velykos – Kristaus prisikėlimo, pavasarinio džiaugsmo šventė. Per ją įprasta sveikinti gimines ir draugus linkint laimės, vėliau sėsti prie margučių stalo. Šv. Velykų proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skaitykloje eksponuojami 1925–1943 m. atvirukai ir kortelės, kurie padeda nors trumpam nusikelti į praeitį.

Galėsite apžiūrėti sveikinimo atvirukus, parašytus Kazimierui Bizauskui, Felicijai Bortkevičienei, Liudui Girai, Zenonui Ivinskiui, Vytautui Steponaičiui, Jonui Šliūpui, Juozui ir Marijai Urbšiams, ir atviruką, gautą iš Paryžiuje viešėjusios Salomėjos Nėries. Šioje parodoje galėsite perskaityti sveikinimo prozą ir poeziją ne tik lietuvių, bet ir lenkų, rusų kalbomis. Be mums įprastų, vaizduojančių kiaušinius, zuikius, viščiukus, matome ir retų, netipiškų atvirukų. Matyt, baltų dievų išpažinėjas sveikina su deivės Pergrūbės švente. Pranas Mašiotas, negalėdamas padovanoti vaikams „Lindt“ ar panašaus darbo margučio, sveikina: „Sveiki sulaukę velnio Velykų“. Įdomūs velykiniai sveikinimai iš 1939 m. vykusios Tarptautinės radijo konferencijos – rankų darbo atvirukas – ir rūsčiais 1942–1943 m. leistos velykinių sveikinimų kortelės. Velykos – ir išpažinties laikas. Jos atlikimą liudija 1870–1939 m. Lietuvos bažnyčiose išduotos išpažinties (dažniausiai – velykinės) kortelės. Šie unikalūs dokumentai lietuvių, lenkų, lotynų kalbomis buvo teikiami atlikus paprastą išpažintį ar per visuotinius atlaidus.

Džiaugsmą, atgimimą, viltį liudijantys velykiniai atvirukai ir kortelės ragina ne tik švęsti, bet ir prisiminti artimuosius, gimines, draugus. Nusiųskime jiems nuoširdų ir spalvingą popierinį sveikinimą.

Parodą rengė Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresnysis redaktorius Vytautas Smilgevičius. Parodos dailininkas – Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus vyresnysis dailininkas Jokūbas Zovė.

Trumpai apie parodą

Data balandžio 1–28 d.
Laikas skaityklos darbo laiku
Vieta Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“