Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 3 d.

Nuo balandžio 8 d.: renginių ciklas „Atviras pokalbis“ depresijos tema

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks išskirtinis renginių ciklas „Atviras pokalbis“, kuriame bus kalbama apie depresijos problemas ir skatinama atsigręžti į žmones, kenčiančius nuo depresijos. Renginiuose stengsimės kartu atpažinti šios ligos požymius ir kenčiančius nuo depresijos padrąsinti kreiptis pagalbos į specialistus. Renginių ciklu siekiama parodyti, kad ne tik medikamentiniai, bet ir nemedikamentiniai depresijos gydymo būdai, įvairios pagalbos formos gali sėkmingai mažinti depresijos poveikį.

Balandžio 8 d. 18 val. renginių ciklo „Atviras pokalbis“ atidarymas

Daugiau nei 300 mln. įvairaus amžiaus žmonių pasaulyje serga depresija. Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja, kad iki 2020-ųjų depresija taps labiausiai paplitusia liga, kuri daro įtaką žmogaus gebėjimui atlikti net paprasčiausias kasdienes užduotis. Depresija yra viena iš dažniausiai pasitaikančių savižudybės, kurių skaičius Lietuvoje vis dar išlieka didžiausias, priežasčių. Lietuvos psichikos sveikatos specialistai vieningai pripažįsta, kad sergamumo depresija mastai Lietuvoje yra kur kas didesni, nei teigia oficialūs statistiniai  duomenys, ir pagrindinė to priežastis – lietuviai jaučia baimę ir gėdą, vengia pripažinti turintys psichologinių problemų.

Kviečiame į pirmąjį ciklo renginį „Atviras pokalbis“ meno kalba, kuriame dalyvaus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Depresijos gydymo centro vadovė, klinikinė psichologė Aušra Mockuvienė, meno terapeutė Daiva Lubienė, menines kompozicijas atliks aktorius Tomas Šečkus, choreografė Laura Geraščenko, violončelininkė Audra Žilakauskienė.  

Balandžio 16 d. 18 val. diskusijų vakaras „Depresija ir tapatybė“

Ar yra ryšys tarp depresijos ir suvoktos tapatybės? Kokios depresijos priežastys ir požymiai? Ar svarbu suprasti, kas atvedė į depresiją? Ar visada tai pavyksta? Atsakymų į šiuo ir kitus klausimus ieškosime kartu.

Diskusijoje dalyvaus Depresijos gydymo centro vadovė, klinikinė psichologė Aušra Mockuvienė, muzikos terapeutė, studijavusi Augsburgo aukštojoje mokykloje (Vokietijoje), Geštalto terapijos praktikė, kurios specializacija – muzikos terapija psichiatrijos, psichoterapijos ir psichosomatikos srityse, Diana Gečė, visuomenės veikėjas, kunigas, Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas Tomas Šernas, Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos vadovas, Kauno evangelinės bažnyčios pastorius, lektorius, menininkas Gabrielius Lukošius.

Balandžio 26 d. 18 val. susitikimas su Charlesu Davidu Kelley

Kviečiame į susitikimą su Charlesu Davidu Kelley (JAV / Latvija) – žmogumi, drąsiai kalbančiu apie savo patirtis susigyvenant su depresija. C. D. Kelley, JAV ir Latvijoje gyvenantis teologas ir menininkas, beveik visą gyvenimą jį lydėjusią depresiją pavadino Slaptuoju antrininku. Jis pasakoja apie savo gyvenimo kelią, kaip įvairiausiais būdais sulaukė pagalbos – iš tikrų draugų, rūpestingų mentorių, meilės muzikai ir Dievo dovanos dalintis ja iš širdies į širdį. „Kuo daugiau duodu, tuo labiau verčiu badauti savo Slaptąjį antrininką.“ Renginio metu skambės C. D. Kelley muzikinės kompozicijos.

Charlesas Davidas Kelley – Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos Bridge Builders International (JAV / Latvija) įkūrėjas ir prezidentas, lektorius, pranešėjas, tarptautinėje organizacijoje European Leadership Forume vadovauja Artists Network padaliniui. 2003 m. už nuopelnus Latvijos visuomenei Latvijos Respublikos prezidentės Vairos Vike-Freibergos apdovanotas vienu aukščiausiu Latvijos valstybiniu apdovanojimu – Trijų žvaigždžių ordino aukso medaliu.

Balandžio 29 d. 18 val. judesio terapija su Laura Geraščenko

Kaip pamilti save tokį, koks esi? Kaip gyventi iš visos širdies? Kaip atrasti savo „stuburą“? Kada reikia gebėti pasakyti NE ir kada – TAIP? Nacionalinėje bibliotekoje ieškosime atsakymų į klausimus, pasitelkdami savo kūną, per judesį, šokį, improvizaciją, pokalbius, buvimą čia ir dabar. Šokio patirtis – nebūtina.

Renginį ves Laura Geraščenko – choreografė, režisierė, šokėja, šokio judesio terapijos bei kūno judesio terapijos praktikė, kuri studijavo Londono integruotos kūno ir judesio terapijos institute, be to, yra trijų vaikų mama.

Vietų skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija.

Gegužės 3 d. 18 val. rašymo terapija su Juliumi Kvedarausku

Renginio dalyviai turės galimybę patys išbandyti įvairias gydomąjį poveikį turinčias rašymo formas. Rašymo terapija – tai ir dienoraščio rašymas, ir laiškai, ir poezijos bei prozos kūrimas grupėje. Seminare daugiausia dėmesio skirsime rašymo formoms, padedančioms atpažinti, pažinti, įveikti ar susitaikyti su depresija. Į seminarą kviečiame tiek siekiančius asmeninių tikslų, tiek norinčius rašymą taikyti savo psichologinėje, medicininėje ar socialinėje praktikoje.

Renginį ves Julius Kvedarauskas, klinikinis psichologas, daugiau kaip 10 metų vedantis poetinės terapijos ir kūrybinio rašymo grupes.

Vietų skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija.

Renginiai nemokami ir atviri visiems.

Organizatoriai VšĮ „Credimus“, socialiniai, kultūros ir švietimo projektai, Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia – Sinodas
Rėmėjai Nacionalinė biblioteka, tarptautinė nevyriausybinė organizacija Bridge Builders International (JAV / Latvija), nevyriausybinė organizacija Partneri (Latvija), Lietuvos psichologų sąjunga, Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrija, Gerosios naujienos centras

Trumpai apie renginį

Diena Laikas Trukmė Vieta Renginys
Balandžio 8 d. 18 val. 1 val. Erdvė prie vitražo, III a. „Atviras pokalbis“ meno kalba
Balandžio 16 d. 18 val. 2 val. Renginių erdvė, III a. Diskusijų vakaras „Depresija ir tapatybė“
Balandžio 26 d. 18 val. 1,5 val. Renginių erdvė, III a. Susitikimas su Charlesu Davidu Kelley
Balandžio 29 d. 18 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Judesio terapija su Laura Geraščenko
Gegužės 3 d. 18 val. 1,5 val. Renginių erdvė, III a. Rašymo terapija su Juliumi Kvedarausku