Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 27 d.

Gegužės 27 d.: diskusija su Rusijos ekspertu iš JAV Brianu Whitmore’u „Rusija ir Vakarai: nauja konflikto era?“

Ar Lietuvos ir JAV pozicijos Rusijos klausimu panašios? Kur jos sutampa, o kur skiriasi? Karas Ukrainoje ir Rusijos kišimasis į demokratinius rinkimų procesus privertė JAV dar kartą įvertinti iš Rusijos kylančias grėsmes. Kaip šie įvykiai paveikė JAV užsienio ir saugumo politiką? JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau kelis kartus susitiko akis į akį su Vladimiru Putinu. Kokią įtaką šių prezidentų asmenybės daro dvišaliams santykiams, Lietuvai ir toliau suvokiant JAV ir narystę NATO kaip pagrindinį saugumo garantą? Ar Rusijai taikomos Vakarų sankcijos veikia? Ko dar turėtų imtis tarptautinė bendruomenė, siekdama užtikrinti Europos valstybių sienų integralumą bei piliečių saugumą?

Renginio organizatoriai atsakymų į šiuos ir kitus klausimus kviečia ieškoti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje susitikus su iš Vašingtono atvykstančiu ekspertu Brianu Whitmore’u. Europos auditorijai Brianas geriausiai žinomas kaip tinklaraščio ir internetinės laidos „Galios vertikalė“ (angl. The Power Vertical) autorius. Šią laidą, skirtą įvykiams Rusijoje aptarti, Brianas kūrė ilgus metus dirbdamas „Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ biure Prahoje. Šiuo metu jis vadovauja Rusijos programai Vašingtone įsikūrusiame Europos politikos analizės centre (angl. Centre for European Policy Analysis, CEPA). Brianas yra dirbęs Odesos ir Sankt Peterburgo universitetuose, dažnai lankosi Baltijos šalyse, yra stiprus jų politikos Rusijos atžvilgiu rėmėjas. Savo darbuose jis dažnai mini Lietuvą tarp pavyzdžių, kaip atsispirti Rusijos įtakai ir jos keliamoms grėsmėms. Lankydamasis Lietuvoje Brianas nepraleidžia progos pabendrauti ir savo įžvalgomis pasidalyti su tarptautiniais santykiais besidominčiais žmonėmis.

Susitikimą-diskusiją su Brianu Whitmore’u moderuos Ruslanas Iržikevičius, naujienų portalo anglų kalba The Lithuania Tribune įkūrėjas ir redaktorius.

Renginys vyks anglų kalba.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 27 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
Rėmėjas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“