Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 21 d.

Birželio 21 d.: J. Ohmano filmas „Žalieji muškietininkai“

Ar esate girdėję apie Lietuvos nepriklausomybės atgavimo laikų ekologinį ir etnologinį judėjimą „Atgaja“? Savo radikaliais ir kūrybiškais protestais prieš tuometę santvarką šis sąjūdis svariai prisidėjo prie valstybės nepriklausomybės atgavimo. Kviečiame į Jono Ohmano filmo „Žalieji muškietininkai“ (2015), kuriame atskleidžiama jaudinanti „Atgajos“ lyderio, drąsaus kovotojo, idealisto Sauliaus Griciaus istorija, peržiūrą.

Į amžinybę išėjusio S. Griciaus (1963–1991) bendražygiai, buvę ir esami „Atgajos“ klubo nariai, kurie iki sielos gelmių degė žalesnės ir teisingesnės nepriklausomos Lietuvos idėjomis, dalijasi atsiminimais apie judėjimo lyderį, protesto akcijas, Ekologinį ir Taikos žygius. Prisimindami praeitį, jie plaukia upėmis pro tas vietas, kuriose vyko svarbiausi „Atgajos“ įvykiai. „Žalieji muškietininkai“ – tai antrasis režisieriaus J. Ohmano dokumentinis filmas. 2014 m. režisierius sukūrė dokumentinį filmą „Nematomas frontas“.

Pasak režisierės Ievos Kotrynos Skirmantaitės, vertingiausia ir įdomiausia filme – autentiška liudininkų užfiksuota vaizdo medžiaga: akcijos, žygiai, renginiai su dainomis, drąsiomis skanduotėmis, atvirai variusiomis sovietų karius iš Lietuvos. „Nors Sąjūdžio vadovai mus perspėjo būti atsargius ir „netampyti liūto už ūsų“, mes nevengėme elgtis drąsiai ir įžūliai“, – 2014 m. duodamas interviu kalbėjo „Atgajos“ narys Linas Vainius.

„Tekantis vanduo, kuris supa artimai S. Gricių pažinojusius legendinio ekologinio judėjimo dalyvius, tapo pagrindiniu filmo motyvu, simbolizuojančiu gyvenimo ir laiko tėkmę“, – teigia švedas J. Ohmanas.

Filmo režisierius, scenarijaus autorius ir montuotojas – J. Ohmanas, prodiuseriai J. Ohmanas, Teresa Rožanovska, operatoriai J. Ohmanas ir E. Doškus. Gamybos kompanija „Ketvirta versija“, „Atgaja“, „Aspectus Memoria“.

Filmo dialogai vyksta lietuvių, rusų kalbomis su angliškais subtitrais.

Trumpai apie renginį

Data birželio 21 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu filmas bus rodomas lietuvių kalba su angliškais subtitrais;
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku