Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 20 d.

Japonijos delegacija sėmėsi patirties Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje šiandien lankėsi Japonijos ambasados atstovai: ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki su pirmuoju sekretoriumi Eisuke Katsuyama ir administracijos darbuotoja Haruka Seto. Ambasadorius su kolegomis atlydėjo svečius iš Japonijos – regionų plėtros kompanijos „Local First Institute“ generalinę direktorę prof. Sachiko Seki, kuri ilgą laiką dirbo Mitakos miestelio viešosios bibliotekos direktore, turizmo žurnalo CREA vyriausiąją redaktorę Yoshiko Fujita, SPA konsultavimo kompanijos „Wellness Arena“ prezidentę Takako Kajikawa ir fondo „MRA House Foundation“, finansuojančio įvairius projektus, tarybos narę Miyuki Ohno.

Svečiai atvyko norėdami daugiau sužinoti apie rekonstrukcijos metu Nacionalinėje bibliotekoje įvykusius pokyčius, naujas įdiegtas paslaugas, Nacionalinės bibliotekos įgyvendinamus projektus bei Lietuvos bibliotekų sistemą, Nacionalinės bibliotekos vaidmenį, jos santykį su kitomis šalies bibliotekomis.

Atvykusieji pasidalino patirtimi ir pristatė, kokios tendencijos vyrauja Japonijoje. Akcentuota, kad ilgą laiką svarbiausia Japonijos bibliotekų funkcija būdavo knygų skolinimas, siekiant skatinanti žinių sklaidą per knygų skaitymą. Pastaruoju metu Japonijoje ryškėja senstančios visuomenės tendencija, tad šie žmonės bibliotekose užsibūna ilgiau, drauge stiprėja ir bibliotekų vaidmuo. Tekančios Saulės šalyje bibliotekos taip pat atlieka verslo skatinimo ir plėtros stiprinimo funkcijas įmonėse, teikia visokeriopą pagalbą pradedančiajam verslui. Be to, bibliotekose daugėja paslaugų jaunimui, čia rengiami muzikos kabinetai, dirbtuvės, šokių salytės ir pan. Bibliotekos dažnai vienijasi su vaikų auginimo, mokymosi visą gyvenimą įstaigomis ir tampa savotiškais kompleksiniais centrais.

Būtent dėl tokių pokyčių Japonijos bibliotekų sistemoje svečiams rūpėjo susipažinti su Nacionalinės bibliotekos ir visų Lietuvos bibliotekų patirtimi kuriant ir diegiant naujoves, šiuolaikiškas paslaugas ir buriant bendruomenes.