Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 9 d.

Ministras L. Linkevičius: Lietuva – maža šalis, todėl privalome būti išmanūs

Liepos 8–12 dienomis Vilniuje vyksta Lietuvos ambasadorių metinis suvažiavimas. Diplomatai tradiciškai renkasi aptarti aktualių užsienio politikos klausimų, rengiami susitikimai su šalies vadovais, verslo, kultūros bendruomene. Antradienį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko vienas iš intensyvios darbotvarkės renginių. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija šalies diplomatinių atstovybių vadovus pakvietė į sesiją „Dirbtinis intelektas ir iššūkiai moderniai diplomatinei tarnybai“.

Lietuvos diplomatinį korpusą (šiuo metu Lietuva turi 41 diplomatinę atstovybę, 8 atstovybes prie tarptautinių organizacijų ir 12 konsulinių įstaigų) Nacionalinėje bibliotekoje sveikinęs ministras Linas Linkevičius sakė, kad vis labiau aukštosiomis technologijomis garsėjanti Lietuva sulaukia pripažinimo ir pasauliniame kontekste. „Palanki makroekonominė aplinka suteikė galimybę skleisti pozityvias žinias apie Lietuvą, kaip regiono lyderę finansinių technologijų, gyvybės mokslų, lazerinių technologijų srityse. Dirbtinio intelekto (DI) technologijos prisideda prie pasaulio pažangos ir teigiamų pokyčių. Nors esame maža šalis, kalbant apie technologijas, einame kartu su pasaulio lyderiais ir turime potencialo tapti šalimi, skatinančia dirbtinio intelekto pažangą. Turime būti smart“, – sakė L. Linkevičius. Kaip pavyzdį ministras paminėjo ir Lietuvos pasiekimus įdarbinant DI informaciniuose karuose, kovojant su priešiška propaganda, dezinformacija ir netikromis naujienomis.

Audrius Zujus – Baltijos pažangių technologijų instituto technologijų direktorius, dviejų NATO mokslo ir technologijų organizacijos grupių narys, Lietuvos dirbtinio intelekto „Meetup Group“ bendruomenės, startuolio „Aresi Labs“, kuriančio virtualiosios realybės sprendinius, įkūrėjas, sakė, kad dabartiniame etape svarbiausias klausimas – kaip kuo efektyviau per ateinančius 15 metų į visas gyvenimo sritis įsileisti dirbtinį intelektą. Tam tikslui parengta Lietuvos dirbtinio intelekto strategija, kurios paskirtis – remiantis esamais ištekliais, patirtimi ir potencialu, tapti regiono lydere, padidinti Lietuvos konkurencingumą tarp Europos Sąjungos šalių ir sėkmingai įsitraukti į pasaulinę DI sistemą.

Ekspertai iš Lietuvos ir iš užsienio šalių kalbėjo apie tai, ką gero dirbtinis intelektas gali atnešti pasauliui, kokius iššūkius dėl DI plėtros tenka neatidėliotinai spęsti visoms Europos Sąjungos valstybėms.

Diskusijos pranešėjai: Elijus Čivilis – Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministras; Eline Chivot – Duomenų inovacijos centro (JAV) Europos padalinio vyriausioji politikos analitikė; Ossis Piironenas – Suomijos užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo ir analizės departamento specialusis tyrėjas; Arnaud Gaspart‘as – Belgijos federalinės užsienio reikalų tarnybos verslo analitikas.

Daugiau nuotraukų ›