Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 11 d.

Skaitytojo pažymėjimo privalumai

Lankydamiesi Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje turbūt pastebėjote, kad įėjus į biblioteką niekas nereikalauja skaitytojo pažymėjimo. Visi gali laisvai vaikštinėti, naudotis darbo vietomis ir belaidžiu internetu, apžiūrėti parodas, dalyvauti renginiuose, susitikti su draugais ar išgerti puodelį kavos. Tačiau dalis lankytojų užsiregistruoja ir gauna skaitytojo pažymėjimą. Vidutiniškai per dieną užregistruojami 63 nauji vartotojai, per mėnesį – 536, šiais metais biblioteka jau skaičiuoja beveik 11 tūkst. registruotų vartotojų. Taigi kodėl reikalingas skaitytojo pažymėjimas?

Nacionalinė biblioteka – tai ne tik skaityklos, erdvės, renginiai ar parodos. Čia teikiama daugiau kaip 100 įvairiausių paslaugų. Kai kurios jų – laisvai prieinamos visiems ir bibliotekoje, ir internetu, tačiau didžioji dalis paslaugų teikiama tik registruotiems vartotojams. Pavyzdžiui, jie gali skolintis knygas į namus iš Laisvalaikio skaitinių fondo, užsisakyti dokumentus iš uždarųjų bibliotekos fondų, rezervavę Muzikavimo erdvę ar susitikimų kambarį, 2 val. per dieną jais naudotis nemokamai, iš namų naršyti prenumeruojamose užsienio duomenų bazėse, skaityti el. knygas, taip pat gauti daug kitų paslaugų. Visas paslaugas rasite mūsų interneto svetainėje lnb.lt, portaluose ibiblioteka.lt ir epaveldas.lt.

Siekdami užtikrinti sklandų lankytojų aptarnavimą, siūlome susipažinti su parengtomis naudojimosi biblioteka taisyklėmis. Jose tiek registruoti, tiek neturintys skaitytojo pažymėjimo lankytojai ras informacijos, kokių privalumų suteikia skaitytojo pažymėjimas.

Suprantame, atrasti reikalingas paslaugas kartais būna sunku. Kyla klausimų? Naudokitės „Klausk bibliotekininko“ paslauga. Laukiame jūsų apsilankant bibliotekoje ir Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėse.

Beje, šiuo metu registruoti vartotojai gauna skaitytojo pažymėjimą, papuoštą puikia reto leidinio iliustracija. Pažymėjimui panaudotas paveikslėlis – iš barono Maximiliano Teuffelio iš Gundersdorfo kelionių albumėlio (vadinamojo štambucho). Šis vertingas leidinys su įrašais ir piešiniais (datuojamais 1583–1606 m.) saugomas Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Piešinių autorius nežinomas.